Nyheter

Andreas startar egen målerifirma

Nyheter Andreas Wilsson är målaren från Björkelund i Gällaryd som nu tagit steget till att bilda ett eget aktiebolag. 

Andreas Wilsson startar eget aktiebolag

Vi åker till Gällaryd och möter upp Andreas Wilsson i hans trädgård där kaffebordet är dukat. 

Andreas gick IT-utbildning på John Bauer i Värnamo och på somrarna jobbade han hos Björhags Måleri. När gymnasiet var avklarat, kom Andreas in på sökt vidareutbildning på högskolan under hösten, men jobbet som målare lockade betydligt mer…

– Jag började som lärling och gjorde 6 800 timmar, vilket är närmare fyra år, hos Björhags Måleri. Efter mina lärlingstimmar tog jag Gesällbrev 2013. Jag har jobbat som målare i 11 år och jag har trivts jättebra som anställd, men ville prova att starta eget. Nu eller aldrig, tänker jag, och den 16 augusti drar mitt aktiebolag igång, Wilssons Måleri, berättar Andreas.

Hur gick tankarna kring bolagsform?
– Egentligen har jag tänkt aktiebolag hela tiden. Och det var inte krångligt att ansöka om bolag. Science Park har hjälpt mig med tips, men jag hade kommit på det mesta själv, så det var bara att gå in på bolagsverkets hemsida och fylla i sina uppgifter. Däremot att hitta ett arbetsfordon som passar mig var det svåraste, säger Andreas och ler och ser bort mot den vita parkerade arbetsbilen som står på gårdsplanen. 

– Jag ville inte ha vit, som alla andra, men jag fick tyvärr ge mig. Det blev en vit. Loggan har en kompis hjälpt mig med. Ett förslag behövdes som jag fastnade direkt för, då jag gillar orange och loggan är stilren och lätt att känna igen.  

– Kundunderlaget är nog rätt så bra. Jag tror att de flesta häromkring har koll på vem jag är och vad jag går för, både i Gällaryd och Bor. Mitt företagsnamn blev Wilssons Måleri och när jag skulle ansöka om namnet visade det sig att det redan var upptaget och jag fick därmed det inte godkänt. Fick fundera några dagar men jag ville så gärna ha det jag tänkt så jag tog kontakt med den äldre mannen i Norrland som hade Wilssons Måleri som enskild firma. Han var väldigt trevlig och sa att han inte målat på ett tag då han var till åren kommen. Mannen avregistrerade sin enskilda firma och därmed kunde jag ansöka om att få namnet. Nu är det skyddat och det är bara mitt. Det känns bra, säger Andras och ler åt samtalet till Norrland och nickar instämmande att ”ingenting är omöjligt”.

– Jag har redan skaffat hemsida och ett instagramkonto, wilssonsmaleri, där man kan följa mina projekt. Det här ska bli spännande och en utmaning såklart. Det kommer bli väldigt roligt allt det här med planering. I och för sig har vi på Björhags varit väldigt självgående när jag som anställd har fått kontakta kunden och själv planera jobbet hos dessa. Men från och med om någon vecka blir det annorlunda då jag kommer ut till kunden som egen företagare. Jag kommer att vara ensam i min firma, kanske kan behöva hjälp vissa stunder då vissa jobb kräver medhjälpare. Jag kommer att sköta min bokföring själv. Ska ta hjälp av en kompis till en början, men sedan är målet att vara självgående. 

– Att ha sitt eget företag blir spännande och jag ser fram emot hösten. Om några år har jag en stabil kundkrets med återkommande jobb, avrundar Andreas som var it-studenten som blev lärling och nu får sin dröm uppfylld – att vara egen företagare. 

"Jag letade efter en annan färg på arbetsfordon, men fick ge mig.... det blev vit" säger Andreas som efter 11 år som målare nu startar eget.

Taggar

3 reaktioner på Andreas startar egen målerifirma

Grattis och lycka till! Har aldrig mött någon som varit så sjukt noggrann med tapetsering som Andreas, kul att det finns personer med yrkesstolthet kvar!

Kommentarsfunktionen är stängd