Nyheter

”Anders och knarket” om Värnamo

Nyheter I tre delar, med start 25 november, får tittarna följa med Anders Öfvergård när han besöker skolor, nattklubbar, förortskällare och småstäder över hela landet för att ta reda på omfattningen av problemen orsakade av droger, bland annat i Värnamo.

Anders Öfvergård. Foto: Jakob Dahlström/TV4/C More

Han möter en småbarnspappa som odlar cannabis med en Kalashnikov i garderoben, en tonåring som går över till Tramadol när marijuanan inte längre biter, partyknarkare som tappat greppet och anhöriga till gängvåldets offer. Han pratar med ungdomar för att få deras syn på droger och träffar langare för att få veta vad som driver dem. Det gör han i Värnamo med flera platser,

– Idag är det lika enkelt att köpa knark som att köpa en pizza. Drogerna är billigare än någonsin eftersom utbudet är större. Samtidigt är det otroligt enkelt att få tag på droger, genom sociala medier. Klart att det får katastrofala konsekvenser, säger Anders Öfvergård.

I många svenska kommuner har man börjat göra mätningar av droger (cannabis, amfetamin och kokain) i avloppsvattnet för att se hur konsumtionen förändrats över tid. I Gävle kommun har halten av kokain ökat med 2 000 procent på sex år.

Anders Öfvergård har personliga erfarenheter av drogproblem i sin närhet, inte minst efter sina år som krogägare. I programmet ger han sig ut i Stockholms nattliv med så kallade ”kokainservetter” för att se om han kan hitta spår av kokain. Han får träff överallt, både på kvarterspubar och nattklubbar.

– Partyknarkandet kan verka harmlöst men leder inte sällan till grövre missbruk och göder dessutom de kriminella nätverken, säger Anders Öfvergård.

Behövs det hårdare tag eller legalisering? Anders Öfvergård möter representanter från båda sidorna och tar reda på hur olika metoder fungerar. Han reser bland annat till Portugal där man pratar med barn från nio år ålder för att motverka trenden.

– Jag upplever att många blundar för problemen som finns i Sverige. Nu är det dags att börja prata om detta och att politiker och myndigheter prioriterar upp frågan innan problemen med missbruk, trasiga familjer och grov drogkriminalitet eskalerar, säger Anders Öfvergård.

”Anders och knarket” har premiär 25 november på C More och TV4.

Dela


2 reaktioner på ”Anders och knarket” om Värnamo

Föga förvånande med de ökande problemen med droger i Värnamo med tanken på kommunens fabrik medborgarförvaltningen som producerar psykisk ohälsa hos unga och drogmissbruk hos unga genom statliga SIS ”riktiga vård” i form av olaglig isolering, våld, sexuella övergrepp och droger.

”Mängder av droger på statliga hem för tvångsvård av drogmissbrukare: ”Det var sjukt”
Publicerad 17 oktober 2018

UPPDRAG GRANSKNING · Den som håller på att knarka ihjäl sig kan bli inlåst av staten för att tvångsvårdas. Men missbrukare och personal vittnar om stora mängder droger inne på de statliga hemmen. Våld, överdoser och sex dödsfall på fem år är följder av drogerna, visar Uppdrag gransknings genomgång.”

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/mangder-av-droger-inom-statlig-tvangsvard-for-drogmissbrukare

Anmälan om våldtäkt mot intagna på statligt ungdomshem
Publicerad 28 februari 2019

En polisanmälan om misstänkt våldtäkt mot barn har gjorts på det statliga ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad. Detta efter att intagna berättat att de utnyttjats sexuellt av en anställd, i utbyte mot bland annat hasch och tobak.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/anmalan-om-valdtakt-mot-intagna-pa-statligt-ungdomshem

Här är ett av fallen av Värnamo kommuns och statliga SIS ”riktiga vård”.

http://gamla.värnamo.nu/nyheter/kritiserar-kommunal-namnd/

Välkommen ! Ska väl du och ditt team då vara…
Medans många kryper in i sina garderober, tar sig en sniff och lyser med sin frånvaro…
Men tror knappast att Du/ni bukt med den varan kan få…
Då det är som så, att det alltid funnits droger här, i överflöd…
Men inte ordats så högt och ljudligt om …
För si kommunen är ljusskygg…Och dess invånare…
Jo- men visst har gängkrigen alltid funnits, de har bara tidigare tystats ner…
En del dör, medans andra får sin beskärda del av kapital…
Korruptionens längdmått går i alla myndighetsled…
Och man kan ju undra vilka parter som i det är med….
Till stor del, är det, ju en luttrad skara, som själva, en peng, på det vill skörda…
Men strängt håller de sig till fasader utåt…
Så även, i de större ,finare sammanhangen, detta utgörs som en pjäs…
Kanske i form av marijuanagräs….
Lycka till med knark bekämpningen och belysningen av de!
Måtte det rädda något LIV…

Kommentarsfunktionen är stängd