Nyheter

Anders omvaldes som regionordförande

Nyheter Anders Friberg, Krängsberg Vaggeryd, valdes om till ordförande för LRF Jönköpings län.

Arkivfoto från mars 2018. Anders blev omvald som regionordförande

LRF-regionens stämmoförhandlingar vid Kulturhuset Spira omvalde i onsdags Anders Friberg, Krängsberg Vaggeryd, som regionens ordförande. Tretton motioner behandlades under stämman varav fem stycken handlade om vilt med tonvikt på den allt ökande vildsvinsproblematiken. Övriga i styrelsen är; Henrik Svensson Bankeryd, Patrik Jönsson Bodafors, Karin Nalbin Mullsjö, Mikael Wik Adelöv samt Axel Svensson Värnamo som även jobbar i LRF ungdom.

Hur har ditt år som ordförande varit?

– Jag har haft ett intressant och givande år. Även om man kan förställa sig var det innebär så blir det inte vad man har tänk sig. Självklart har den torra sommaren påverkat vår verksamhet. Och kommer att påverka oss under 2019. Mycket kraft har gått åt att möta de utmaningar det har inneburit. Som det inte vore nog så har vi haft de största skador någonsin av vildsvin på vår jordbruksmark i höst. Torkan förde ändå med sig något positivt. Betydelsen att bönderna produceras livsmedel av hög kvalitet och vikten av vår självförsörjningsgrad har vaknat i allmänhetens medvetenhet. Bonden är ett samhällsintresse, berättar Anders. 

– Det kommande året kommer vi lyfta betydelse av att vi har ett livskraftig jordbruk i länet och att den regionala livsmedelsstrategin blir verkstad. Våra regionala skogsstrategin (småländska skogsstrategin), där LRF är aktiva och vill påverka med den möjligheterna som finns för våra skogar. Småland är Sveriges främsta skogsregion när det gäller omsättning, förädlingsvärde och sysselsättning. Skogen är viktig för både Småland och Sverige. Den har möjlighet att bidrar med omställningen till en biobaserad ekonomi  och för att minska klimatpåverkan. LRF region Jönköping har satt som mål att 50% av medlemmar skall köra på 50% fossilfritt. Vi kommer att lägga fokus på information ut till våra medlemmar under 2019 för att nå det målet.

– Vi ser också som viktigt att vi har livskraftiga företag i den gröna näringar vår region. Vi kommer att jobba med företagandet. Kunskap om det föder framgång, avslutar Anders Friberg som är omvald regionordförande i LRF Jönköpings län.

Foto från LRF Jönköping

LRF;s silvernål gick 2019 till Margareta Thureborg, Landsbrobygdens LRF, Åke Johansson från Värnamo Tånnö LRF, Ulf Andersson Säby LRF och Bo Bengtsson Värnamo Tånnö LRF.

Kommuner som prisades för innovativ svensk matupphandling blev Sävsjö och Jönköpings kommuner.

Fotnot; Silvernålen är LRF;s hedersutmärkelse till personer som lokalt eller regionalt lagt ned ett omfattande oh oegennyttigt arbete i organisationens tjänst. Respektive lokalavdelning lämnar förslag på kandidater till regionstyrelsen. Utmärkelsen delas ut på regionstämman.

 

Taggar

Dela