Nyheter

Åminne och Ohs får kulturstöd

Nyheter I dag presenterade Kulturrådet att 774 kulturaktörer i landet får krisstöd för inställda evenemang. Två av dem är föreningar i Åminne och Ohs.

Arkivbild från Ohs järnvägsmuseum

Kulturrådet har i dag tagit det tredje och sista beslutet om krisstöd för inställda eller uppskjutna evenemang. Sammantaget får 774 kulturaktörer dela på cirka 278 miljoner kronor. Totalt söktes stöd för närmare 900 miljoner kronor.

I höstas tog Kulturrådet emot 2 200 ansökningar om krisstöd för inställda eller uppskjutna evenemang för perioden juni till september 2020. Nu kom 1 300 ansökningar för motsvarande stöd för oktober till december.

– Det var inte lika många ansökningar nu som i höstas. Efterhand har färre evenemang kunnat planeras på grund av pandemin och därmed är det färre som är berättigade till stödet för inställda evenemang, konstaterar Kajsa Ravin, generaldirektör för Kulturrådet. Om två veckor fördelar vi 1,4 miljarder kronor i krisstöd för särskilda behov i kulturlivet och där är söktrycket högre.

Samtliga konstområden finns representerade i dagens fördelning med musik och scenkonst som dominerande områden. Scenkonsten står idag för 27 procent av det fördelade beloppet, jämfört med 19 procent i höstas.

Det är en stor spridning över hela landet när det gäller fördelning och i samtliga regioner finns mottagare av stödet.

Kulturrådet har beslutat att de som sökt för intäktsbortfall upp till 600 000 kronor får 75 procent av bidragsberättigat belopp. De som sökt över den summan får 35 procent av överstigande belopp.

Åminne Bruksmuseum får 32 400 kronor och Ohs Bruks järnvägsmuseumförening får 71 200 kronor i kulturstöd. I grannkommunen har High Chaparall fått strax över en halv miljon i stöd.

Källa: Pressmeddelande från Kulturrådet.

Taggar

Dela


1 reaktion på Åminne och Ohs får kulturstöd

Härligt att Ohs Bruks järnvägsmuseums förening får kulturstöd de gör ett fantastiskt arbete för bygden.
Grattis

Kommentarsfunktionen är stängd