Nyheter

Amerikanskt artilleri skjuter skarpt

Nyheter Det mullrar när det amerikanska artilleriet för första gången skjuter skarpt på skjutfältet i Skillingaryd. I de småländska skogarna pågår just nu övningen Swift Response 24 som är en del av Steadfast Defender, Natos största övningsserie sedan kalla kriget. Över 2 000 soldater från USA, Italien, Spanien och Ungern deltar när Sverige står värd.

Bild från förmiddagen.

En av platserna där övningen genomförs är Skillingaryds skjutfält, ett övningsområde med hundraårig historia. Det var där som det tidigare artilleriregementet A6, förlagt i Jönköping, hade sitt huvudsakliga övningsområde. Skjutfältet bjuder dock fortfarande på imponerande uppvisningar av större kaliber.

Ett stort antal M109 Paladin står uppradade på hygget i den annars täta småländska skogen. Det är delar av en haubitsbataljon ur 214th Field Artillery som skjuter skarpt under övningsdygnen i Skillingaryd. För de amerikanska förbanden handlar övningen om att öva upp sin krigsduglighet, och att snabbt kunna förflytta sig för att förstärka Europa. För svenska förband handlar det om att genomföra värdlandsstöd.

Som allierade i Nato och värdar för Swift Response övar Försvarsmakten nu på att ta emot utländska förband och möjliggöra en omfattande övningsverksamhet, samtidigt som de allierades operativa förmåga och den nationella förmågan att ge och ta emot stöd stärks.

Under övningens nästa skede luftlandsätter en bataljon ur 173rd Airborne Brigade, förstärkta av soldater från Spanien, Italien och Ungern, 800 soldater och materiel i Hagshult. Luftlandsättningen och övningen är historisk då det är den största amerikanska luftlandsättningsoperationen på svensk mark hittills, och första gången som en amerikansk och en svensk divisionsstab samverkar på svensk mark.

Pressmeddelande från Försvarsmakten.
Bild: Sara Mejving

Fotnot: Vi är på plats under övningarna på Skillingaryds skjutfält och Hagshult under dagen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *