Nyheter

Ambulanschefen om längre larmtider: ”Förbättrad tillgänglighet”

Nyheter Verksamhetschef Thomas Johansson kommenterar de längre larmtiderna för ambulanser i Värnamo kommun.

Verksamhetschef Thomas Johansson kommenterar de längre larmtiderna för ambulanser i Värnamo kommun. Pressbild: Johan W Avby

I veckan berättade vi att responstidens för ambulanser (tiden från det att larmcentralen får larmet till dess att ambulansen anländer till skadeplatsen) har ökat med över tre minuter i Värnamo kommun under det senaste decenniet. Med anledning av det hela tog vi kontakt med verksamhetschefen Thomas Johansson på akutsjukvården i Region Jönköpings län. Han svarar följande:

– Regionen har som mål att nå 80 procent inom 20 minuter på prio 1-uppdrag. Under 2022 låg den siffran på 68 procent ackumulerat över året. För 2023 landade vi på 71 procent vilket är en förbättring med tre procentenheter. Det finns flera skäl till att vår tillgänglighet förbättrats. Vi har exempelvis jobbat med ”inre befäl” som är en ambulanssjuksköterska på SOS som bedömer patientens vårdbehov på främst sekundärtransporter, vilket gjort att dessa uppdrag minskat. Detta gör att vi har avlastat akutambulanserna och på så sätt förbättrat tillgängligheten. Ett annat förbättringsarbete som kommer att sjösättas under hösten 2024 är en transportambulans som kommer att kunna transportera fyra patienter åt gången och kommer även den avlasta akutambulanserna. Väljer man att mäta per kommun där volymen är mindre kommer det att bli variationer eftersom det krävs en liten förändring som påverkar siffrorna statistiskt, det visar ju detta underlag när det skiljer i tid både uppåt och nedåt. Detta är skälet att vi mäter för hela länet under längre perioder. Vi har även ett samarbete med länets räddningstjänster som rycker ut på IVPA-larm på exempelvis hjärtstopp där vi når 82,5 procent inom 20 minuter 2023.

Taggar

Dela


1 reaktion på Ambulanschefen om längre larmtider: ”Förbättrad tillgänglighet”

Kommentarsfunktionen är stängd