Nyheter

Amanda gör författardebut

Nyheter Inspirerad av Tolkien, full av kreativitet sedan barnsben och med ett stort intresse för mytologi. Så beskriver Amanda Lindqvist sig själv. Nu är bibliotekarien aktuell med sin första roman.

Bibliotekarien Amanda Lindqvist debuterar med fantasyromanen "Korpen flyger".

Det är med stor nyfikenhet jag slår mig ned vid bordet i ett av stadsbibliotekets grupprum. På andra sidan bordet sitter Amanda Lindqvist, utbildad översättare och som för närvarande arbetar som bibliotekarie på Värnamo stadsbibliotek. Nu är hon aktuell som fantasyförfattare med debutromanen ”Korpen flyger”.

Det är en klassisk fantasyroman baserad på den fornnordiska mytologin, något få skriver om. Men det är även en saga om vänskap, förbjuden kärlek, modet att tro på sig själv och om hopp. Det är svårt med fantasy i Sverige och det känns väldigt overkligt att fått den här chansen. Jag hade aldrig trott det när jag började skissa på idén för tio år sedan, säger hon med ett stort leende på läpparna. 

Boken handlar om flickan Aska, som bor på en bondgård med sin familj i en liten by som Gud glömde, en plats där ingenting händer. En dag hittar Aska en mystisk kristall bland hennes fars ägodelar.

– Enligt fornnordisk mytologi bestod världen av nio världar. I universums begynnelse skapade gudarna en mäktig kristall. Med hjälp av denna skapade de ordning ur kaoset, men en av gudarna blev avundsjuk och stal kristallen. Det var så det tusenåriga kriget började. Gudinnan Freja lyckades till slut att få ett slut på kriget genom att slå sönder kristallen i nio delar. Det ledde till att gudarnas värld totalt förintades av kristallens kraft. Gudarna valde då att placera ut de nio kristalldelarna i universumets nio världar. En av världarna är människornas värld och kristallen som placerades i människornas värld kallas jordkristallen. Kristallen som Askas pappa har liknar jordkristallen. Kristallen utser Aska till sin väktare. Någon eller något är ute efter denna kristall, något som gör vad som helst för att få tag på den. Boken handlar om Askas kamp för att få reda på vem som är ute efter den och varför stenen har valt ut just henne till väktare, berättar den nyblivna författaren.

”Korpen flyger” är inledningen på trilogin Kristallens väktare. Amanda Lindqvists första utkast till boken kom till för tio år sedan.

– Jag kom på en bra karaktär från början och det första utkastet var en helt annan berättelse. Jag har under de senaste tre-fyra åren skrivit boken. Det blev omkring 18 utkast innan jag kände mig färdig. Jag är som J.R.R. Tolkien (författaren till Sagan om ringen): jag blir aldrig nöjd. Tolkiens böcker handlar om en kraftfull ring och mina handlar om en mäktig kristall. Det är samma tema och struktur, där man måste skydda något kraftfullt från onda makter. Den fornnordiska mytologin är spännande, eftersom den har byggt vårt samhälle. Vi trodde på de här gudarna innan och det finns mycket spår av det fornnordiska i det här verket. Det finns hur många gudar som helst och jag spånar för fullt på nya tankar och idéer. 

Amanda Lindqvist håller i skrivande stund på med del två och tre i trilogin.

– Jag kan avslöja så mycket som att jag har slutet färdig för både bok två och tre. Själva strukturen ligger klar, men jag är inte klar med själva berättelserna än. Att få skriva och leva sig in i andra världar är fantastiskt kul och jag hoppas att jag även i framtiden kommer att få fler böcker publicerade, säger hon.

Kreativt skrivande har legat Växjöbördige Amanda Lindqvist varmt om hjärtat sedan barnsben. Redan som åttaåring skrev hon sin första roman. Boken bestod cirka 200 handskrivna A4-papper. 

– Jag har alltid haft lätt för att skriva. Det som driver mitt skrivande är att leva sig in i andra världar. Att få drömma sig bort. Det är därför jag skriver fantasy. Jag kan gå bananas och hitta på egna regler. 

Efter gymnasiet utbildade hon sig till översättare, men antagningen till storyutbildningen för professionella manusförfattare för film och tv i Fårösund på Gotland förändrade hennes liv. 

– Det var där jag lärde mig att bygga upp en berättelse. En bok har samma struktur som film. Jag lärde mig att dramaturgin är applicerbar i såväl tv- som film- och bokformat. Jag läste den här utbildningen egentligen på skoj, men det var en exklusiv utbildning med endast åtta platser och det blev en ögonöppnare. 

Vad var den viktigaste lärdomen? 

– Det viktigaste jag lärde mig var hur man strukturerar en berättelse. Den första versionen brukar kallas ”kräkversionen”. Man kan aldrig skriva en perfekt första variant av en berättelse. Kräkversionen handlar om att få ur sig historien, från början till slut. Sedan kan du gå tillbaka och göra den bättre. Det kallas för ”kräkversion” just för att du vill få ur dig en berättelse. Det var väldigt nyttigt att få lära sig det.

Taggar

Dela