Nyheter

Mer än en halv miljard har satsats på solceller

Nyheter Installation av solceller ökar bland såväl privatpersoner som offentliga byggnader och industrier och sedan stödet infördes har drygt en halv miljard satsats i länet

Solpanel  [1/3]

Valter Karlsson kontrollerar sin anläggning  [2/3]

Estetiskt tilltalande solcellsanläggning i Hagafors  [3/3]

I helgen genomfördes evenemanget solsafari i Jönköpings län för andra året. Det är en av programpunkterna i den klimatvecka som avslutas idag. Arrangör är Klimatrådet i Jönköpings län som samlar ett knappt hundratal aktörer från olika områden i samhället. Det är myndigheter, näringsliv, föreningar med flera som är aktiva delar av klimatarbetet i Jönköpings län.

Solsafarin inbjöd till att besöka en eller flera anläggningar i länet som anmält sig som intresserade av att ta en´mot besökare och berätta om sina erfarenheter av solenergin som del av sin energiförsörjning. Totalt var det ett drygt 80-tal anläggningar som visades upp som tillsammans har en effekt på 1195 kW. Det var allt från den enskilde villaägaren med en effekt på 5 kW till bostadsbolag som Finnvedsbostäder med knappt 100 kW till företag som har effekt på mer än 250 kW.

Att trycket är högt visade det sig när vi kontaktade Elbyrån i Vaggeryd och El-Agenten i Skillingaryd. De menar att det är ett stort tryck även om det nu är lite osäkerhet med det statliga stödet för att installera solenergi. Enligt uppgift ska stödet vara på 20% av kostnaden, men det ska ju finnas pengar också. Elbyrån i Vaggeryd har ett etablerat samarbete med ett företag som sköter det mesta kring installationsarbetet medan El-Agenten har valt att, hittills, sköta allt själva från ax till limpa.

En av de som visade upp sin anläggning i söndags var Valter Karlsson i Kushult som installerat två anläggningar i våras. Totalt har han en effekt på 19 kW.

– Jag är mycket nöjd, säger Valter Karlsson som efter några inkörningsproblem nu har en anläggning där det bara rullar på. Han berättar att det överskott av el som det ger säljer ha till Vattenfall och får en utbetalning varje månad, i alla fall under sommaren. De har dessutom ett avtal som innebär att Vattenfall ”lagrar” elen och inte debiterar motsvarande överskottet av elproduktionen under vintern fram till den 1 mars. Är det fortfarande överskott betalas det ut i pengar. För ”lagringen” av överskottselen debiteras de 2 öre/kW.

Olof Broman i Hagafors har haft sin anläggning i fyra år och tycker att det fungerar bra.

– Ja, vi har haft det i några år nu, säger Olof och det sköter sig självt och så ramlar det in några hundralappar då och då.

Jönköpings län har varit aktiva när det gäller installation av solceller och sett till att ansöka om de stöd som kan fås. Faktum är att Jönköpings län är det län som fått näst mest stöd sedan det infördes fram till och med den 31/8 i år. Det har beviljats 495:-/invånare till solceller och det är bara Gotland som fått mera med 518:-/invånare. Totalt har det beviljats knappt 175 miljoner kronor till installation av solceller i Jönköpings län sedan bidraget infördes. Med tanke på att stödet har varit 30% så innebär det att det satsats totalt mellan 500 och 600 miljoner kronor i länet och mycket a det har gjorts i Vaggeryds och Värnamo kommuner.

Taggar