Nyheter

Allt fler i länet kör upp för automat – men relativt få i Värnamo

Nyheter Allt fler väljer att ta körkort för automatbil, både i Jönköpings län och i riket som helhet, men av de som har kört upp i Värnamo i år är andelen lägst i länet. Det visar statistik som Newsworthy har tagit del av.

Allt fler väljer att ta körkort för automatbil, både i Jönköpings län och i riket som helhet, men av de som har kört upp i Värnamo i år är andelen lägst i länet. Det visar statistik som Newsworthy har tagit del av. Bild: Unsplash

Det blir allt vanligare att ta körkort villkorat för automatväxlade bilar, som alltså inte får användas i bilar med manuell växel, i Sverige. Av de som gjorde en godkänd uppkörning för B-körkort 2017 körde var tionde upp för automat. Hittills i år är det nästan var tredje körkortstagare.

Samma utveckling ses Jönköpings län, om än något långsammare än i riket som helhet. Här har andelen automatkörkort ökat från 8 procent 2017 till 26 procent hittills i år. Störst är andelen bland dem som kör upp i Jönköping där 372 av de 1 230 som kört upp för B-körkort hittills i år begränsade sig till automatväxlad bil. Det motsvarar 30 procent. I Värnamo har bara 14 procent (55 av de 383 som kört upp under det första halvåret) satsat på automat.

Utvecklingen går åt samma håll över hela landet, men det har gått fortast i storstäderna. I Stockholms län gällde mer än varannan godkänd uppkörning automat-körkort. På de flesta håll är det dock fortfarande vanligast att köra upp för körkort utan begränsningar. I Norrbotten, Västernorrland, Västerbotten och Jämtland är det hittills i år färre än 20 procent.

Av alla som har körkort i Sverige är det fortfarande bara någon procent som är begränsade till automatväxlade bilar. Men de senaste åren har utvecklingen gått fort. På Trafikverket konstaterar man att de allra flesta nya bilarna som säljs är automatväxlade, även de som inte är eldrivna. För den som ångrar sig går det att häva villkoret genom att göra en ny uppkörning, men det är inte särskilt vanligt: det rör sig om några hundra personer per år.

Taggar

Dela