Nyheter

Allt färre omkommer i jultrafiken – här är Värnamos mest olycksdrabbade vägar

Nyheter Dödsolyckorna i jultrafiken har mer än halverats på tjugo år. Även i Jönköpings län har olyckorna minskat. Försäkringsbolaget If har sammanställt statistik över landets mest olycksdrabbade vägar. Här är resultatet för Värnamo kommun.

I Värnamo är riksväg 27 den väg där polisen har rapporterat flest olyckor i december och januari de senaste fem åren: sammanlagt tio stycken. Arkivbild: David Alin

Julen är en av de stora trafikhelgerna. I år inträffar julafton på en söndag, vilket i bästa fall kan innebära att inte alla bilister ger sig ut samma dag.

– Mycket trafik, dåligt väglag kombinerat med stress är ett dåligt recept för långkörning. Därför är det viktigt att hålla avstånd och köra försiktigt i jultrafiken – så att ni kommer fram säkert, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Samtidigt har de allvarliga olyckorna minskat kraftigt. I mitten av 00-talet inträffade uppemot 30 dödsfall per år i trafiken under julhelgerna i Sverige. De senaste åren är det drygt 10 personer per år som förolyckats.

Även i Jönköpings län är den här trenden tydlig. Mellan 2003 och 2005 omkom sammanlagt åtta personer i jultrafiken — de senaste tre åren har inga personer dött. Julhelgen 2004 var Jönköpings läns mörkaste sedan 2003 då fyra personer omkom.

– Vi kan se att de stora samhällssatsningar på trafiksäkerhet de senaste åren ger resultat. Det i kombination med säkrare bilar leder till färre dödsolyckor. Men trots det hårda arbetet så sker det ändå dödsolyckor på våra vägar varje jul och det är upp till oss alla som är ute och kör att försöka förhindra det. Att hålla hastighet och avstånd är bland det viktigaste vi kan göra, säger Johan Granholm.

Här är Värnamos mest olycksdrabbade vägar

För att få en bättre bild av var bilister bör vara särskilt uppmärksamma har If begärt ut statistik över de mest olycksdrabbade vägsträckorna under december och januari i alla kommuner.

I Värnamo är väg 27 den väg där polisen rapporterat flest olyckor i december och januari de senaste fem åren: sammanlagt 10 stycken.

Antal polisrapporterade olyckor i Värnamo under december och januari

Vägsträcka Antal olyckor 2018–2023
Väg 27 10
E4 6
Väg 127 5
Väg 561 4
Silkesvägen 2
Väg 707 2
Jönköpingsvägen 2
Väg 151 1
Väg 606 1
Väg 558 1

Så förbereder du bilen

∗ Packa med isskrapa, startkablar, bogserlina, ficklampa, snöskyffel, varm filt, reflexväst och varningstriangel.
∗ Se till att du har vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup och rätt lufttryck.
∗ Fyll på spolarvätska och ha gärna en färdigblandad flaska i reserv. Använd bara spolarvätska som är avsedd för vinterbruk.
∗ Kontrollera att torkarbladen är i gott skick och byt dem vid behov. Sikten kan bli riktigt dålig om du använder gamla torkarblad.
∗ Laga stenskotten innan resan så slipper du riskera en spricka som hindar sikten.
∗ Testa frysskyddet i kylaren med en glykolprovare (finns att köpa i detaljhandeln från 45 kr och uppåt). Vid behov fyll på med glykol.
∗ Se över din bilförsäkring. Har du till exempel rätt körsträcka och ingår hyrbilsförsäkring?

Källa: If

Taggar

Dela