Nyheter

Alliansen saknar kontroll

Nyheter I en debattartikel menar Azra Muranovic (S) att det är hög tid att kommunen kallar in experthjälp för att få bukt med de växande problemen med bråk, mobbing och trakasserier inom skolans värld.

Bråk, mobbing, rasistiska uttryck och hot bland grundskoleelever ledde till knivhuggning på Coops parkering i förra veckan och problemet växer. Ett område där man från kommunens håll identifierat varierande problematik, liksom på Gröndalsskolan. I mina ögon är detta en allvarlig händelse som visar på att skolelever inte alls upplever att konflikterna är utagerade. De upplever att kommunen – närmast eleverna är ju skolan – inte hanterar detta och då tar barn och unga över styrningen för att komma till rätta med situationen. De tar över där vuxna brister.

Det är en totalt oacceptabel handling oavsett vad man som individ tycker om den andra individen. Att ta lagen i egna händer och att dessutom göra det genom en våldsaktion är inte något vi accepterar. Samhället ska med kraft reagera på sådana händelser och samla alla de resurser och verktyg vi har till vårt förfogande. Det hjälper inte att vi som olika offentliga samhällsaktörer träffar varandra och samverkar om resultatet av det inte kommer hela vägen ner till de berörda. Fina ord har ingen verkan.

Den här konflikten har spridit sig och påverkar många barn och unga i kommunens skolor. Många har berättat att de efter händelsen insett att de antingen varit tvungna att välja sida eller så har andra gjort det åt dem, vilket tyvärr har följts av hot. Grupperna är blandade och frågan är mycket komplicerad. Det blir en uppdelning av de som är för och de som är emot.

Vid flera tillfällen har jag ifrågasatt Värnamo kommuns värdegrundsarbete, särskilt i skolan. Svaret har varit att det finns policy, riktlinjer, handlingsplaner och åtgärdsplaner. Det finns pengar avsatta för extra kompetensutveckling och verksamhetsutveckling, men dessa pengar har inte skickats ifrån kommunstyrelse till relevanta nämnder. Alliansen har menat att de har läget under kontroll, men har aldrig i kommunfullmäktige gett mig ett svar med konkreta åtgärder. Jag upplever därför inte att man har läget under kontroll, särskilt inte när jag hör vad ungdomarna berättar.

Alliansen har styrt den här kommunen under många många år och har haft gott om tid på sig att komma till rätta med problematiken och fenomenet som växer och breder ut sig bland ungdomar. Det är också en problematik som man har sett och är medveten om. Det handlar om i grunden ett samhällsproblem där man kan uttrycka sig hur som helst och det bottnar i ett misslyckat värdegrundsarbete. Det handlar inte om enstaka stökiga elever, det handlar om hur vi gemensamt agerar för att hjälpa just de eleverna som har det svårt att komma vidare och bli goda samhällsmedborgare. Vi kan inte påstå att vi som förtroendevalda vuxna människor med budgetar till vårt förfogande gjort vad vi kan, samtidigt som individen skuldbeläggs. Vi har en uppgift och ett ansvar. Självklart finns det ett föräldraansvar i detta, men det finns också ett samhällsansvar och det kan vi aldrig komma ifrån.

Jag skulle vilja göra en liknelse med kommunalt vatten som blir förgiftat. Det börjar i liten skala och ökar ohanterligt om man inte tar tag i problemet med det samma. Att vid detta tillfälle avsätta pengar, andra resurser, experter och konsulter är en självklarhet för de flesta. Den politiska viljan ökar och tillskjutandet av resurser ifrågasätts inte, därför att alla vill ha rent dricksvatten. Man kan då tycka att det borde finnas en liknande vilja att lösa dessa problem, för att barn ska känna sig trygga i skolan, att de når kunskapsmål, att de har respekt för sig själva och andra samt att de blir aktiva samhällsmedborgare.

Jag anser att Alliansen ska kalla in experthjälp, avsätta öronmärkta pengar för att komma åt problemet, förstärka fältverksamheter för en lång tid framöver, skapa en krisgrupp för de här ungdomarna och även söka upp dem (man ska inte vänta på att de ska komma till oss, vi ska se och höra dem). Personal på skolan behöver kompetensutvecklas för att ha alla verktyg de behöver för att kunna hantera liknande situationer redan från start, och ett gediget värdegrundsarbete för och av elever ska planeras in och genomföras kontinuerligt. Det är hög tid att få kontroll på läget och undvika att problemen förvärras.

Azra Muranovic
Socialdemokraterna i Värnamo

Taggar

Dela


13 reaktioner på Alliansen saknar kontroll

Börja i tid.
Redan i förskolan och grundskolan kan man stävja en hel del problem.
Men då behövs resurser och mindre barngrupp för att tillgodose barnens behov.
Dags för att sätta barnen i fokus.
Prioritera de mjuka frågorna i kommunerna, inte fokus på det som är iögonfallande.
Sätt människan i fokus oavsett ålder. Kostar mindre att börja i tid.

Vad ska vi få för samhällsutveckling i stort när vi har ministrar som kallar sina meningsmotståndare för ”grisar” och annat otrevligt i en sakpolitisk debatt? De signaler som kommer uppifrån sätter sin prägel på hela samhället! Med en ungdomsgeneration som tappat framtidstron är Sverige dömt till undergång. Ju mer värdegrundsprat desto värre blir det! Framtidshoppet måste återvinnas!

Svar till Rustan: Sluta spela dum, ingen har kallat någon för gris, det är ett talesätt och det vet du

Man ska tydligen kunna vräka ur sig vad som helst mot sina meningsmotståndare och bara hänvisa till att det är ett talesätt. Löfven missar inte ett tillfälle att utmåla SD som ”nazister” och ”rasister”! För mig låter det fattigt när dessa fraser upprepas år efter år! Landet blöder bokstavligt talat! Då måste man kunna prata som folk och ta fram lösningar!

Värnamos ledning borde vara den mest kompetenta på lag och ordning, med kontakt till överheten i Stockholm, men man undrar varför det brister.
Kul att se självdeklarationen komma idag, skattesatsen kan ingen borgare vara nöjd över.

Tror att det är flera än alliansen som saknar kontroll. Eller vad säger ni?

I denna fråga är jag helt enig med Azra!
När skolan och förvaltningen har misslyckats måste det till andra medel för att stävja denna situation som har eskalerat från skolmobbing fram till mordhot.
Grupperingarna växer och snart har vi ett fullskaligt krig mellan dessa grupper!

Det går inte att vi politiker sitter och säger att ”Vi kan inget göra” då faller hela samhället.
Vi måste gå in med de resurser som behövs och även tala om för samtliga i ledet att detta är oacceptabelt.

Som det är nu så är det mest pappersarbete och prat som florerar. När det gäller skola kontra fritid så finns det en tydlig koppling och skolan har ett ansvar i att fostra eleverna samt ett läroplansmål som gäller kunskap om samhällets lagar och normer.

Nu är det viktigt att; skolan, förvaltning, politiker, föräldrar & övriga medborgare sätter ner foten och förklarar att detta måste ta slut nu!

Ser inte att just en sådan här fråga ska vara till för att ta politiska poäng då det gäller Värnamos framtid. Samtliga partier måste sträva i att ta till alla medel att få stopp på denna utveckling.

Bara några timmar efter ”knivmannen” blev släppt syntes han ihopmed andra killar i bil ute och sökte upp andra ungdomar som var vid Coop den aktuella kvällen. Man undrar ju vad detta var för artighet visste dessa grabbar var ute på?

Blir lite svårt när Annie kommer på besök i vår skola och till exempel pratar om vilken dricka som är godast, Pepsi eller cola? I stället för att prata om de verkliga problemen vi har i vårt samhälle. Frågor elever fick ställa skulle granskas, där bokstavligen ingenting handlade om politik och de verkliga problem vi har.

Vi har ju en person som borde vara expert i detta område eftersom hon varit drivande i denna utveckling i många år. Den jag tänker på är naturligtvis Annie Lööf (C) .Som man bäddar får man ligga. Hemsk utveckling i vårt underbara Värnamo. Vi har varit naiva.

Det var just denna utveckling som enligt Ebba Busch var ett resultat av den så kallade Värnamoliberalismen. En lokal variant av vänsterliberalism som vars essens handlar om låtgå-mentalitet, kravlöshet och rättighets fixering. Nu har de problem som denna liberalism skapat accelererat ifrån från kommunen och dess styrandes sida. Frågan är då vad skall man göra åt problemet?
Ja tyvärr, har jag ingen patentlösning att erbjuda.
Men jag tror att en förutsättning för att på sikt kunna komma tillrätta med ungdomsvåldet är att den nuvarande kommunledningen byts ut mot en icke vänsterliberal sådan som vågar ta till hårda nypor. Någon annan väg att gå ser inte jag.
2021 har invånarna i kommunen möjligheten att avsätta ”alliansen” för överskådlig tid.

Kommentarsfunktionen är stängd