Nyheter

Alin: Mycket besvär för ingenting

Nyheter I dag slår David på redaktionen ett slag för demokrati.

Bilder: David Alin

”Att man ska behöva bli förbannad”. 

Det må vara en skarp inledning på en text, men faktum är att den meningen var väldigt populär hos en av mina kursare under tiden på journalistutbildningen för ett tiotal år sedan. Dess urkraft signalerar ett uppvaknande och det är precis vad den här texten ska handla om.

Mycket av vår tidnings rapportering har under de senaste åren handlat om skadegörelse. Handlar det inte om golfklubbar som blir utsatta för dieselstölder, nedkörda vägmärken eller vandaliserade bussar så handlar det om förstörda valaffischer. Häromveckan hörde jag till och med talas om att valstugor i Sandviken hade välts omkull! 

Allt handlar om egoism och att skapa sig förströelse med endast sin egen vinning i fokus. Det finns inte en susning till tanke på all den tid som människor har lagt ned. aAl den fria tid som individer med kraft, möda och besvär har lagt ner, oavsett om det gäller en klubbstuga eller ett valplakat. Det är individer och eldsjälar som ägnar sin fria tid för att göras andras vardag bättre. Att då få se sina skapelser bli förstörda på ett ögonblick skapar besvikelse och frustration. 

För att citera Ragnar Vanheden i ”Jönssonligan på Mallorca”:

– Mycket besvär för ingenting, sa kärringen som klippte grisen.

Som Annie Lööf sa angående vandalisering när jag intervjuade henne förra veckan under besöket i Värnamo.

– Jag tycker att det är skamligt oavsett vilket parti som drabbas, för alla partier drabbas ju på något sätt. Det här är ideella eldsjälar som lägger sin fritid på att sätta upp valaffischer, det tar mycket tid och det kostar mycket pengar att trycka upp dessa. Jag skulle vilja att man respekterar demokratins villkor, att alla partier får hänga upp sina valaffischer och så låter man valrörelsen ha sin stilla gång.

När jag intervjuar våra politiker upplever de flesta att vi har ett bra politiskt klimat. Här hamnar sakfrågan i fokus. Inför varje kommunfullmäktige kan alla politiker bemöta varandra och när fullmäktigeklubban ljuder hamnar sakfrågan under lupp.

Ett val vinns inte på att förstöra skyltar. Ett val avgörs genom att du tar din medborgerliga rätt, går till vallokalen och gör din röst hörd DÄR! 

Tack för mig.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Alin: Mycket besvär för ingenting

Tack David för denna text! Precis så är det, väldigt respektlöst mot dem som lägger både tid, kraft och pengar på att jobba för demokratin. Jag hoppas att de som gör detta inser att det både är kriminellt och demokratihotande.

Varsågod, Desiré! Som kommun- och allmänreporter så ser jag det som min plikt att stå upp för demokratin. Verkligen, för att inte tala om förstörelse av skattemedel.

Kommentarsfunktionen är stängd