Nyheter

Alin: En motorsportshjältes hyllning 

Nyheter David hedrar Ken Blocks hastiga bortgång.

Ken Block tillsammans med sitt senaste monster, den helektriska Audi S1 Hoonitron. Bild: Press  [1/3]

Ken Block träffar fans på Bilsportmässan på Elmia 2019. Bild: David Alin  [2/3]

Supporterns replika på Hoonicorn-Mustangen i "Mad Max-"utförande. Bild: David Alin  [3/3]

2023 har knappt börjat och flera profiler har redan lämnat oss. Skådespelarlegendaren Bert-Åke Varg och Luleåprofilen Sergei Bautin är två av dem. Men att vakna upp under morgonen och mötas på sociala medier av att motorsporten har mist en av 2000-talets stora profiler i en snöskoterolycka var ytterst oväntat. 

Ken Block var en gudabenådad rally- och rallycrossförare, men det var genom ”Gymkhana”-filmerna som han blev allmänt känd. Filmerna handlade om en enda sak: att visa att upp hans övernaturliga bilkontroll. Du kan sitta skräckslagen när du ser mr Block komma på bredsladd med skrikande bakdäck i 150 kilometer i timmen, men samtidigt vara fullt medveten om att han vet exakt vad han gör, med millimeterexakt precision, i samma ögonblick. Han är och förblir en legend bland bil- och motorsportsintresserade. 

Det roligaste av allt med honom var att han ständigt provade nya recept för att utvecklas. Vare sig det handlade om att drifta i Miamis hamn, uppför en kinesisk bergsväg eller upp och ner för San Franciscos legendariska gator. Hans bilar blev allt mer extrema, där inte minst hans Hoonigan-Mustang med fyrhjulsdrift och 1 400 hästkrafter under huven har blivit något av en kultsymbol i motorsportsbranschen. 

Jag fick själv äran att träffa Ken på Bilsport-mässan 2019. Det blev ett oförglömligt möte för mig och många fler. Det bästa av allt var att få se fansens hängivenhet. En tjej som stod längre fram i kön hade gjort en egen replika på Hoonigan-mustangen i ”Mad Max”-utförande som hon bad om att få signerad. Det är så härligt att få se kreativitet nyttjas till fullo! 

Men även om det är ett glädjefyllt minne jag delar så är det ändå med chock och en nedstämdhet jag nås av dödsbeskedet. Ken Block har nyligen inlett en ny sejour i sin karriär tillsammans med Audi, hans nya eldrivna monster ”Audi S1 Hoonitron” har slagit världen med häpnad i den senaste Gymkhana-filmen och hans rally- och rallycrosskarriär har åter tagit fart. Då kliver ödet in och han gör Ayrton Senna, James Hunt, Ronnie Peterson, Henri Toivonen, Richard Burns och inte minst Colin McRae sällskap i himlen. 

Med det sagt så vill jag säga tack, Ken Block. TACK för att du med din himmelska bilkontroll har fått nya generationer människor att intressera sig för bilar och motorsport. Jag hoppas att du och Colin sladdar runt ovan molnen med det största av leenden på era läppar.

Tack för mig! 

Taggar

Dela