Nyheter

Alice och Lucas är populärast

Nyheter Alice och Lucas var de mest populära namnen som gavs till nyfödda flickor respektive pojkar under 2019. Båda namnen har varit populära under flera tidigare år och har flera gånger toppat listan över årets vanligaste namn givna till nyfödda

Det vanligaste flicknamnet under 2019 var Alice som gavs till 688 flickor. Alice har varit populärt under flera år, namnet har funnits på topp 10 listan sedan 2005 och det är åttonde gången namnet toppar listan som årets vanligaste namn givna till nyfödda.

Namnet Olivia var det näst vanligaste namnet med totalt 645 namngivna flickor. Olivia är med bland de 10 vanligaste namnen för sjunde året i rad. Det tredje vanligaste namnet var Astrid, 628 flickor fick det namnet under 2019. Namnet är med på topp 10 listan för tredje gången och klättrar från en åttonde plats förra året till årets tredje plats.

Under 2019 var det vanligaste pojknamnet Lucas som gavs till 768 pojkar. Lucas har funnits på topp-10-listan under alla år sedan 2000 och det är sjätte gången det toppar listan över det mest populära pojknamnet. Namnet Liam innehar andra platsen med 760 namngivna pojkar, vilket är samma plats som föregående år. Det tredje vanligaste namnet är William som gavs till 732 pojkar. Även namnet William har varit populärt under många år, det senaste två åren har det varit det vanligaste pojknamnet och det har varit med på topp-10-listan sedan år 1999.

Flicknamnet Vera är nytillkommet på topp-10-listan och innehar plats fem, namnet har aldrig tidigare varit så populärt. Det namn som tvingades lämna plats på topplistan var Elsa. Namnen Bonnie, Wilda, Bella, Millie och Victoria är nya på flickornas topp-100-lista. Namnen som fick lämna plats för de nya var Zoe, Belle, Penny och Greta.

Ett nytillkommet namn pе pojkarnas topp-10-lista är Matteo. Namnet har senaste åren klättrat uppеt i popularitet och innehar nu plats tio. Alexander var det namn som fick lämna topplistan. Nya namn på pojkarnas topp 100 är Dante, Algot, Alve och Ibrahim. Namnen Jonathan, Milian, Maximilian och Lias lämnade topp-100-listan.

I Jönköpings län fick 33 flickor namnet Alice och i länet toppas pojknamnen av Liam, som 39 pojkar döptes till under 2019.

Källa; SCB

Taggar