Nyheter

Alice och Hugo vanligaste namnen

Nyheter Populäraste tilltalsnamnen till nyfödda i Värnamo kommun under förra året var Hugo och Alice, som även är toppnamnet i landet.

Alice var populärt flicknamn 2020. Läsarbild

Alice och Noah var de mest populära namnen som gavs till nyfödda flickor respektive pojkar i landet under 2020. Alice är det mest populära flicknamnet för femte året i rad, medan Noah för första gången toppar listan över det mest populära pojknamnet.

I Värnamo kommun var de populäraste tilltalsnamnet hos nyfödda också Alice och populäraste pojknamnet blev Hugo.

Det vanligaste flicknamnet under 2020 var Alice, som gavs till 794 flickor. Alice har varit populärt under flera år: namnet har funnits på topp tio-listan sedan 2005 och det är nionde gången namnet toppar listan som årets vanligaste namn givna till nyfödda. Maja var näst vanligast, med totalt 670 namngivna flickor. Sedan 2000 har Maja flertalet år funnits med på topp tio-listan och har tidigare toppat den tre gånger.

Det tredje vanligaste namnet var Elsa, 643 flickor fick det namnet under 2020. Även det namnet har flera gånger sedan 2008 funnits med bland de tio vanligaste namnen och har tidigare toppat listan två gånger. Namnet klättrar från plats elva förra året till årets tredje plats.

Under 2020 var det vanligaste pojknamnet Noah, som gavs till 758 pojkar. Noah har senaste fyra åren funnits med på topp tio-listan, men intar nu förstaplatsen för första gången. William innehar andraplatsen med 742 namngivna pojkar, William har tidigare toppat listan åtta gånger och funnit med på topp tio-listan sedan 1999.

Det tredje vanligaste namnet är Hugo som gavs till 712 pojkar. Även detta namn har varit populärt under många år och funnits med på topp tio sedan 2005. Namnet klättrar från plats sex förra året till årets tredjeplats.

Flicknamnen Elsa, Freja och Selma är nytillkomna på topp tio-listan sedan 2019. Selma finns med på topp tio för första gången någonsin, medan Elsa och Freja tidigare år även haft en plats i listan. De namn som tvingades lämna plats på topp tio var Lilly, Vera och Ebba.

Zoe, Ilse, Belle, Ayla och Idun är nya på flickornas topp 100-lista. Namnen som fick lämna plats för de nya var Wilda, Bella, My och Victoria.

Nya namn på pojkarnas topp 100-lista är Jonathan, Alvar, Ted, Björn, Otis och Svante. Namnen Kevin, Ville, John, Ibrahim och Thor lämnade topp 100.

Pojknamnet Björn ökade mest i popularitet jämfört med föregående år. Namnet gavs till 139 pojkar under 2020, vilket är en ökning med 93 procent jämfört med föregående år. Bland flickorna var det namnet Bonnie som ökade mest i popularitet. Det gavs till 191 flickor under 2020, vilket är en ökning med 41 procent jämfört med föregående år.

Namnen som procentuellt minskade mest i popularitet var Wilmer för pojkarna och Bianca för flickorna. 188 pojkar fick namnet Wilmer under 2020, vilket är en minskning med 24 procent jämfört med föregående år. Namnet Bianca gavs till 130 flickor, vilket är en minskning med 31 procent jämfört med föregående år.

Vanligaste tilltalsnamnet i länet 2020 var Elsa och Liam.

Taggar