Nyheter

Alice, Alma, Ines och Oliver populäraste namnen i Värnamo

Nyheter Alice, Alma och Ines var i fjol de populäraste flicknamnen i Värnamo kommun. Bland pojkarna innehade Oliver förstaplatsen, visar ny statistik från SCB.

Alice, Alma och Ines var i fjol de populäraste flicknamnen i Värnamo kommun. Bland pojkarna innehade Oliver förstaplatsen, visar ny statistik från SCB. Bild: Pixabay

Under år 2021 var Alice, Alma och Ines de populäraste flicknamnen i Värnamo. Varje namn gavs till fem nyfödda flickor förra året. Alice toppade listan även 2020.

– Alice är etta även i riket som helhet. Alice har funnits med på topp tio-listan varje år sedan 2005 och toppat den tio gånger. Det är utan tvekan det populäraste flicknamnet de senaste tio åren, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB.

Bland pojkarna var Oliver det populäraste namnet i fjol. Sex nyfödda pojkar fick det namnet i Värnamo kommun.

– Toppnamnen bland pojkar i Värnamo ligger även högt på Sverigelistan. Noah var det populäraste pojknamnet i hela landet förra året, men Oliver finns med på en sjunde plats på topplistan, säger Ann-Marie Persson.

Allt mer varierande namn

Totalt stod de de fyra toppnamnen för 21 av 338 nyfödda barns namn i Värnamo kommun. Sedan SCB år 1998 började föra namnstatistik har andelen barn som får något av de mest populära namnen minskat.

– För flickorna var det mer än dubbelt så många som fick toppnamnet 1998 jämfört med 2021. För pojkarna är skillnaden något mindre, men trenden mot mer unika namn är fortfarande tydlig, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB.

I Jönköpings län var det populäraste flicknamnet förra året Ines, medan Noah var vanligast för pojkar.

Trenden med tvåstaviga namn verkar stå sig: I hela riket fick tre av fyra barn tvåstaviga namn i fjol. Högst i den nationella namntoppen ligger Alice och Noah, följt av Maja, William, Vera, Liam, Alma, Hugo, Selma och Lucas.

Källa: Pressmeddelande från SCB

Taggar