Nyheter

Åldringsbrott i Värnamo

Åldringsbrott i Värnamo

Nyheter I onsdags förmiddag utsattes en kvinna i 95-årsåldern, boende i centrala Värnamo, för ett bedrägeri. Det ringde en person och presenterade sig som anställd på banken där kvinna är kund.

 På något sätt har brottet genomförts men polisen vill inte berätta om vad som har försvunnit eller om brottet har skett på banken eller i kvinnans hem.

Telefonbedrägerier – skydda dig

Bedrägerier via falska telefonsamtal drabbar många som förlorar sina pengar genom att de luras att lämna ut koder, logga in på sin bank eller lämna ifrån sig sina kort. Bedragare riktar ofta in sig på äldre personer och andra utsatta grupper. Det är vanligt att bedragare utger sig för att ringa från banken, ett företag eller en myndighet. En bedragare är skicklig i det sociala samspelet och har kanske även tagit reda på personlig information om dig för att verka trovärdig. Bakom bedrägerierna står ofta kriminella nätverk. Var därför alltid skeptisk när någon okänd ringer, för att inte råka illa ut.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: polisen.se

Taggar

Dela


1 reaktion på Åldringsbrott i Värnamo

Så är det och så håller det på att bli. Förhoppningsvis inte för att stanna kvar.
Kan man inte med döden visa finger via pandemier, så ska det stjälas från åldringar. Och smittan släpptes fram. Liksom från arbetsplatser, låt hela rasket komma in.
Men det behövs mangrant flera till att mota dörren.
Hm, så världen håller på att formas till, inte är det till det bättre.
Bättre var det förr, då slapp man sitta i telefonköer i timtal, men numera ska man alltid sko någon annan.

Ring inte till mig, jag håller på att skapa en linje av 500 kronor i minuten fastän du kanske inte kommer fram, för givetvis tar jag som kommunen lunch och fikapauser och det har de när man ringer dit ett par tre som tar inkommande samtal. Sedan hör man efter en timme att det bara finns en som tar emot inkommande samtal.

Hur håller världen på att formas?

Kommentarsfunktionen är stängd