Nyheter

”Äldre utsätts för risk!”

Nyheter Vi presenterar en insändare från Jörgen Lindelöf, som debatterar digital bokning av vaccinationsspruta.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

”Personer över 65 år eller de som har ökad risk att få svår sjukdom eller avlida om de får influensa, bör vaccinera sig mot säsongsinfluensa varje år. Även vård- och omsorgspersonal som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa rekommenderas vaccination.”

………………………….

Nya regelverk gäller i år 2020 vad beträffar möjligheten att få/ta sprutan gör att bland annat en del äldre inte kan ta sprutan av rent tekniska skäl.

I år måste man nämligen boka tid för att få sprutan. Och boka via en APP! En del äldre frågar redan nu: ”Vad är en app”?

På hemsidan hos Unicare Apladalens vårdcentral finns att läsa: ”Logga in på 1177 för att boka tid eller ring oss, 010-244 08 00, vid behov gör vi hembesök.”

Vid besök på receptionen på Vråens och Västers vårdcentraler gavs besked att man måste boka tid via en app, ”Bra liv nära”, för att få ta sprutan. Vaccinationssprutan ska tidsbokas och tydligen ges i Gallerian vid Flanaden från och med den 3 november.

Även Rydaholms vårdcentral hänvisar till ovan nämnda app.

En relevant fråga ställdes vid receptionerna: Vad gör jag om jag inte har smartphone, app eller dator?

Som svar gavs: – Fråga dina barn om hjälp!

Men om jag inte har barn eller de inte bor här?

– Det finns väl någon bekant som kan hjälpa till! …….

Jag (tror) att ca 1,2 miljoner svenskar saknar tillgång till sociala medier och inte kan beställa via app!

Det medför att en del inte kan/orkar med att fixa tid till årets spruta, med påföljden att dessa gamlingar utsätts för risk! Och på så sätt är det ett enkelt sätt för samhället att smidigt rensa bort oss gamlingar!

Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela


6 reaktioner på ”Äldre utsätts för risk!”

Är helt fel att man skall behöva ha en app för att beställa tid hur många finns det som kan det här med appar många har inte ens en dator eller klarar av sin telefon för att hämta hem en app.Vi måste också räkna med att det finns de som har början till demens och hur går det för dessa många äldre har inte någon att vända sig till för att få hjälp med detta.
Gun-Britt

Det känns som om den förebyggande sjukvården inte är till för alla .
Regionen borde förklara sig.

Att inte kunna beställa tid i ”luckan” visar vilka personer vi har inom den så kallade sjukvården.

Stor skam hur detta sköts. Det är inte medievana 8-åringar det handlar om. Det är äldre som tillhör den så kallade riskgruppen som ska ta sig till Gallerian. Är detta ett skämt? Kunde inte sköterskan/personalen satt sig i bilen och kört ut till samhällena utanför citykärnan? Finns gott om församlingshem och andra föreningshus att vara i. Mycket dålig planering. Gör om gör rätt är väl för sent nu.

Kommentarsfunktionen är stängd