Nyheter

Aktivitetslokal invigd

Nyheter Under förmiddagen invigdes den nya aktivitetslokalen på Forsgården i Forsheda.

Enhetschefen Annika Andersson klippte bandet.  [1/6]

Ros-Marie Klasson, enhetschef på kommunens förebyggande arbete, höll ett invigningstal.  [2/6]

Evenemanget inleddes med bubbel och mingel.  [3/6]

Den dagliga verksamheten Takkten AB höll i qigong. På bilden syns från vänster: Julia Johansson, Pirjo Hietala, Angelique Uwimana och Anneli Åhlander.  [4/6]

Invigningsdeltagarna skålade högt och glatt!  [5/6]

Deltagarna bjöds på snittar.  [6/6]

Utanför fönstret vräkte regnet ner, men innanför Forsgårdens dörrar var regnet utbytt mot solsken. Med pompa och ståt invigdes boendets nya aktivitetslokal, kallad Trivselrummet. Enhetschefen Annika Andersson klippte bandet och höll ett invigningstal. Bubbel och mingel följde, där även Ros-Marie Klasson, chef på omsorgsförvaltningens enhet för förebyggande insatser, höll ett invigningstal.

– Det här är en satsning i rätt riktning. Det handlar om att aktivera och stimulera brukare och personal på våra boenden, säger hon.

Efter att lokalen invigts och namnskylten officiellt kommit på plats välkomnades besökarna in i lokalen. Den dagliga verksamheten Takkten AB förgyllde invigningen med att hålla i ett pass qigong, lett av Julia Johansson, Pirjo Hietala och Angelique Uwimana.

– Vi är utbildade inom zhineng-qigong som är godkänd av Socialstyrelsen. Träningen består av avslappning, rörelser, koncentration och andningsövningar. Qigong har en stressdämpande effekt och löser upp blockeringar och spänningar, ökar blodgenomströmningen och mjukar upp stela leder. Det är en träningsform för alla och tanken är att vi ska ha digitala qigong-pass med alla kommunens äldreboenden, säger Anneli Åhlander.

Efter avslutad qigong kom festligheterna i gång på allvar med snittar och bubbel.

– Det känns jättebra att ha den nya lokalen på plats, den betyder mycket för personalen och brukarna, och det är kul att ha med Takkten på det här tåget. Qigong passar verkligen den här typen av verksamhet, både för brukarna men även för personalen, avrundar Annika Andersson.

Fotnot: Qigong är en kinesisk filosofi som är mer än 2 500 år gammal. Den är grunden till traditionell kinesisk läkekonst. Qigong bygger på tanken att det finns livsenergi, qi, i allt levande. Träningen består av avslappning, rörelser, koncentration och andningsövningar. Man tänker sig att särskilda, enkla rörelser stimulerar energiflödet i kroppen, löser upp blockeringar och spänningar, ökar blodgenomströmningen och mjukar upp stela leder. Daglig träning anses fylla på livsenergin. Enligt det här tänkesättet kan man också stimulera energiflödet och lösa blockeringar med hjälp av akupunktur eller akupressur. Qigong kan liknas vid inre akupunktur och har den fördelen att det inte behövs någon terapeut, när man väl lärt sig metoden.

Taggar

Dela