Nyheter

Aktiva åtgärder mot vildsvin krävs

Nyheter Otaliga rapporter från LRFs medlemmar vittnar nu om allt värre och ökande vildsvinsskador. Läs Anders Friberg, ordförande i LRF, insändare här.

Arkivfoto; Vildsvinens framfart

Efter den torra sommaren ser vi att delar av den extremt viktiga sistaskörden har gått förlorad på grund av att den bökats sönder av vildsvin. I den omfattningen de finns idag begränsas möjligheten att producera mat och det är, liksom sommarens torka, något som drabbar hela samhället.

Vi vet att bred jaktsamverkan mellan markägare är ett bra sätt att hålla nere antalet vildsvin och därmed också minska skadorna. Men på vissa områden där det är svårt att få till detta måste det till andra åtgärder. Därför påbörjar vi ett intensivt arbete med att sprida kunskap om fällor för att stötta lant- och skogsbrukare som behöver ta till fler åtgärder än jakt på sina marker. Godkända och rätt hanterade fällor är ett mycket bra komplement för att minska vildsvinsstammen.

Det måste också till tydligare mått på hur mycket skadorna faktiskt kostar, i förlorad produktion, inkomst och för samhället i viltolyckor. Med mer forskning om vildsvin och dess beteenden skulle vi också kunna hitta fler långsiktiga lösningar byggda både på kunskap och erfarenhetsutbyte.

I LRFs remissvar till den regionala förvaltningsplanen av vildsvin har vi bland annat påtalat hur angeläget det är att få stopp på den olagliga utfodringen. Fortfarande utfodras det med sockerbetshögar på sina håll, helt förödande för att hålla vildsvinsstammen på en rimlig nivå.

Vi ser lösningar genom mer aktiva åtgärder från både jägare och markägare. Men nu satsar vi på att du som markägare ska få ännu mer kunskap om fällor för att hålla nere stammen när jakten på dina marker inte räcker till!

Anders Friberg, ordförande LRF Jönköpings län

Taggar

Dela


3 reaktioner på Aktiva åtgärder mot vildsvin krävs

Problemet är att bonden är för lat för att sitta själv. Sen. När man frågar bönderna om dom vill ha hjälp så ska Man betala för Vildsvins jakten och isåfall anser jag att då har man inte så allvarliga skador efter svinen om Man ska ta betalt. All heder till er bönder Om erbjuder skyddsjakt på gris gratis. Vill man ha en Bättre avskjutnings statistik så gör. Man åtlar för att skjuta rätt grisar.

Sent ska syndaren vakna. Dags att Länstyrelsen ålägger jakträttsinehavarna att, likt älgdecimeringen, ha avskjutning av svinen.

Så blir det när markägare vill ha 150kr hektar för att låta någon bedriva jakt och hålla ner stammen. Nu när det kostar så mycket och finns hur många jägare som helst som är marklösa så då kan man diskutera detta. Nu vill dem som blivit utsatta bli av med grisen men nu borde jägare ta betalt för att ta ner stammen. Jag vet inte men det är orättvist för alla marklösa jägare som väntar på lite mark

Kommentarsfunktionen är stängd