Nyheter

Ackos uppmaning inför valet: ”Viktigt att man går och röstar”

Nyheter Skillingaryd.nu/Värnamo.nu tog en pratstund med en av länets riksdagsledamöter, Acko Ankarberg Johansson från Kristdemokraterna. Hon berättar bland annat om vikten av att gå och rösta. Dessutom om vad hon tror kan vara anledningen till att regionvalet räknas som det ”bortglömda” valet.

Acko Ankarberg Johansson. Foto: Henrik Skoglund

Trots att hon är mitt uppe i en valrörelse som bland annat innebär många resor i vårat avlånga land så strålar Kristdemokraternas Acko Ankarberg Johansson ikapp med solen på torget i Vaggeryd. Hon berättar att hon är taggad för den sista månadens valspurt inför valdagen den 11 september.
– Absolut. När man är politiker så är det ju så att om vi annars är engagerade så får vi extra lyster i ögonen när det är valrörelse. Det beror på att när man nu är ute så vill folk prata politik, det vill de inte alltid under mandatperioden. Men när det närmar sig valrörelse så ser man att väldigt många väljare vill samtala. Det gör mig jätteglad.

Går till val med Moderaterna

I de senaste opinionsmätningarna ligger KD runt 6,2 procent.
– Vi ligger gärna högre, säger hon och skrattar innan hon fortsätter:
– Just nu är det ett läge där vi legat väldigt bra, medan Centern och Liberalerna ligger efter oss. Det har varit en väldigt ovanlig situation där Centern helt plötsligt är mindre än oss. Det har vi inte sett på ganska länge under den här mandatperioden. Så vi har haft en situation där vi varit ganska stabila. Men ändå har det inte förändrat den totala situationen.

Med den totala situationen menar hon det parlamentariska läget där de olika blocken jagar egen majoritet. Hon påminner om en viktig rättighet vi medborgare i en demokrati har
– Oavsett vilket parti så är det viktigt att man går och röstar så vi får många människors åsikter som möjligt innan vi kan närma oss en regeringsbildning åt ena eller andra hållet.

Acko Ankarberg Johansson är en av Jönköpings läns representanter i riksdagen och hennes parti går till val tillsammans med Moderaterna.
– Men med det så är vi också intresserade att samtala med alla partier, för att kunna få ett budgetstöd framförallt och då är det Liberalerna och Sverigedemokraterna som sagt att de kan tänka sig att gå med i diskussionerna. Utgångspunkten är att bilda regering med moderaterna men sedan är vi intresserade att diskutera med alla partier i olika sakfrågor.

Samsyn

Det var när Alliansen föll i samband med januariavtalet 2019 som Kristdemokraterna fick lägga om sin kurs lite grann gällande vilka partier man kan tänka sig att samarbeta med. Resultatet blev att man är öppna för alla partier.
– I mitt utskott har vi fått fram väldigt många tillkännagivanden, ofta enigt bland alla partier. Det är för att vi valt metoden: ”Nu tar vi sakfrågan. Vad tycker vi? Kan vi enas om någonting?”. Justitieutskottet har nog flest tillkännagivanden till regeringen och sedan kommer vi i socialutskottet. Det som skiljer oss är att vi ofta är eniga. Jag har försökt främja det där att vi har en bred samsyn och det gör ju också då att man har en samsyn på hur man vill ha det på lång sikt inom sjukvården och socialtjänsten.

På valdagen röstar vi i tre val till riksdagen, kommunfullmäktige men också till regionen. Det sistnämnda är ofta ett bortglömt val, trots att det faktiskt är de som styr sjukvårdsfrågorna samt kollektivtrafiken. Två frågor som annars gärna diskuteras.

”Kan mycket väl vara intressant”

Acko Ankarberg Johansson är ordförande i riksdagens socialutskott där sjukvården ingår.
– När statsvetare gör undersökningar så är det ganska få som vet vad regionen ansvarar för och det är få som vet vilka som är regionens politiker. Det handlar inte om att de skulle göra ett dåligt jobb, utan så har vi haft det under jättelång tid. Jag tror ansvaret för det får kanske bäras gemensamt av både politik och media därför att vi kanske inte alltid skildrar det på det sättet. Kommunvalet får ju ofta en mycket närmare roll till befolkningen medan sjukvården och kollektivtrafiken blir ett litet steg längre bort. Men de är inte oviktiga och för oss i Kristdemokraterna är det så viktigt att vi inte fortsätter med 21 självstyrande regioner utan att vi får ett sammanhållet nationellt sjukvårdssystem.

Kan separata val vara en idé?
– Det har funnits såna diskussioner om att ha skilda valdagar, en del andra länder har det så och det kan mycket väl vara intressant. Det gäller både kommunvalet och regionvalet för sig och riksdagsvalet för sig. Jag tycker att det bör man alltid värdera och titta på. Vi har haft lite olika uppfattningar om det i partiet om man tittar 50 år tillbaka. Men det är en fråga man alltid bör diskutera.
– Vi har en väldigt välskött region i sjukvårdsfrågor. Men det är väldigt olika beroende på var du bor gällande tillgång till läkemedel och behandlingar.

Taggar