Nyheter

799 nya fall i Värnamo

Nyheter Antalet bekräftade coronafall ökade kraftigt i Sverige förra veckan. I Värnamo rapporterades fler fall än någonsin tidigare. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten.

Smittspridningen i Värnamo nådde nya rekordnivåer förra veckan. Bild: Newsworthy

Under vecka 3 rapporterades 799 nya bekräftade fall av covid-19 i Värnamo kommun.  Det är en uppgång med 300 fall jämfört med den föregående veckan och den femte veckan i följd som antalet bekräftade fall ökar.

Antalet bekräftade fall i Värnamo just nu fler än de varit under någon annan vecka under pandemin.

Sett till befolkningen hittades 231 nya fall per 10 000 invånare i Värnamo under den senaste veckan. Jämfört med resten av landet är det här en ganska genomsnittlig nivå.

Flest nya fall i länet, sett till befolkningen, rapporterades i Mullsjö, där 301 fall per 10 000 invånare bekräftats under den senaste veckan.

I hela landet rapporterades 256 370 fall under vecka 3. Det är en ökning med 56 procent jämfört med veckan innan, samtidigt som antalet genomförda tester ökade. Flest nya fall hittades i Kungsbacka. I kommunen har 482 fall per 10 000 invånare bekräftats under den senaste veckan.

I Jönköpings län genomfördes 16 662 coronatester, jämfört med 18 453 veckan innan. Det motsvarar 4 565 tester per 100 000 invånare, vilket är färre än de flesta andra regioner. Av de 16 662 proverna var 49,7 procent positiva, vilket är en större andel än veckorna innan. Jönköpings län tillhör de regioner som hade relativt stor andel positiva provsvar förra veckan.

Under vecka 3 rapporterades två dödsfall och två nyinläggningar på iva i Jönköpings län. Sedan pandemins start har 579 personer avlidit i länet. Dessa siffror finns inte på kommunnivå, men sedan juni har bara sju nya dödsfall registrerats.

Tidigare under pandemin gick antalet bekräftade fall hand i hand med sjukhusinläggningar och dödsfall. I och med att de flesta vuxna nu är vaccinerade, inte minst i äldre åldersgrupper, är det allt lägre andel av de som smittas som avlider.

Totalt har 26 490 personer i Värnamo fått sin första vaccindos fram till vecka tre, enligt nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 88 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är en ganska genomsnittlig andel. Hammarö kommun har vaccinerat flest i hela landet (94 procent).

25 759 personer eller 86 procent av alla i befolkningen i Värnamo har tagit en andra dos.

Den tredje dosen redovisas än så länge separat. Den senaste uppgiften för Värnamo gäller till och med 25 januari, då totalt 13 916 personer fått påfyllnadsdosen. Det motsvarar 50 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Källa: Pressmeddelande från Newsworthy

Taggar

Dela