Nyheter

79 miljoner i skatteåterbäring

Nyheter Skatteverket rapporterar att 9 607 personer får skatteåterbäring i Värnamo kommun.

Skatteåterbäring till kommuninvånarna

Länets invånare får dela på 859 114 200 kronor i skatteåterbäring och i Värnamo kommun är det 9 607 personer som får dela på totalt 79 349 526 kronor.

Att hyra ut sin bostad blir allt mer vanligt, men många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. 2022 genomförde Skatteverket en kontroll av privatpersoners uthyrning av bostad via digitala plattformsföretag. Skatteverkets kontroll medförde beskattningsändringar i 70 procent av ärendena.

Förra året tog 77 000 personer upp i sin deklaration att de hade kapitalinkomst från uthyrning av bostad, men fler än så hyr ut sin bostad med inkomst över gränsvärdet. Inkomsten ska då deklareras, oavsett om du hyr ut själv eller via ett plattformsföretag. Skatteverket har vid flera tillfällen genomfört kontroller av inkomster från uthyrning av privatbostad baserat på material hämtat från olika uthyrningsplattformar. 2022 gjordes en mindre, riktad kontroll för inkomståret 2020 som medförde en total höjning av överskott av uthyrning med drygt 7 miljoner kronor.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga. Får du ett överskott från uthyrningen av privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

På Skatteverkets webbplats finns det en beräkningshjälp där den som har hyrt ut sin bostad fyller i uppgifter om uthyrningen. Tjänsten hjälper till att räkna ut om uthyrningen behöver deklareras.

– Det är enkelt att se hur mycket som ska föras in i deklarationen och vad skatten blir, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Reglerna för uthyrning av privatbostad i korthet

Den som ägt eller hyrt en bostad under hela året får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Avdraget är tänkt att kompensera för alla extra kostnader som kommer av att hyra ut. Schablonavdraget gäller per bostad och år. Är det flera personer som äger bostaden får dessa dela på schablonavdraget.

Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. Om till exempel halva lägenheten hyrs ut i en månad får halva avgiften eller hyran dras av.

För fristående fastigheter, till exempel villor eller fritidshus, får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av.

Källa: Pressmeddelande från Skatteverket

Taggar

Dela