Nyheter

70 år i kårens tjänst

Nyheter I år fyller Horda Musikkår 70 år. Spelmannen och dirigenten Roland Arvidsson har varit med sedan starten. I en intervju berättar han blåsorkesterns historia.

Bilder: David Alin/Roland Arvidsson

I år fyller Horda Musikkår 70 år. Spelmannen och dirigenten Roland Arvidsson har varit med sedan starten.  [1/13]

– Det har varit häftigt att få vara med och se musikkårens utveckling: från mjölsäckarna i Carl Svenningssons kvarn till minnesvärda spelningar i Tyskland och Fyrverkerifestivalen, säger spelmannen och dirigenten Roland Arvidsson.   [2/13]

Mjölnaren och dirigenten Carl Svenningsson startade Horda Musikkår 1953.   [3/13]

Gruppbild från musikkårens 25-årsjubileum 1978. Roland står längst upp till vänster på bilden.  [4/13]

Porträttbild på Roland från 25-årsjubileet.  [5/13]

Gruppbild på kåren i ny uniform.   [6/13]

Framträdande på Tivoli i Köpenhamn den 14 maj 1994.  [7/13]

Framträdande på Rådhustorget i Köpenhamn den 14 maj 1994.  [8/13]

Bild från Karnevalen i Värnamo. Musikkåren vann andrapriset i tävlingen om bästa maskeraddräkten under karnevalståget..  [9/13]

Bild från 50-årskonserten i Arken i Värnamo 2003.  [10/13]

Saxofonisten och dansbandslegenden Ingmar Nordström gästspelade.   [11/13]

I dag är Horda Musikkår en av de orkestrar som håller Värnamobygdens starka blåsorkestertradition levande.  [12/13]

Kåren består av musikanter i åldrarna 11 till 82 år från Horda och Rydaholm med omnejd.  [13/13]

1953 såg Horda Musikkår dagens ljus. Bakom satsningen låg den nyinflyttade mjölnaren Carl Svenningsson.

– Han kom från Ohs Bruk, där han kombinerade mjölnaryrket med att vara ledare för Ohs Bruks musikkår. På en skolrast kom han upp och frågade om mig och ett par grabbar om vi var intresserade av att spela i en musikkår. Carl ordnade instrument, så samlades vi en kväll på Jordbrukskassans kontor i Horda där vi fick välja våra instrument. Sedan började det, berättar den 82-årige dirigenten och klarinettspelaren Roland Arvidsson.

12-årige Roland var en av ett tiotal pojkar som började öva kårmusik i Carls egen valskvarn i Horda.

– Vi satt på mjölsäckar och övade i början. Det gick bra så länge det var varmt ute. På vintern flyttade vi i bastuklubbens omklädningsrum. 1954 började vi öva i gymnastiksalen i Horda skola, säger Roland.

– Den första spelningen vi hade utanför kommunen (Rydaholms kommun) var på Ohs bruk. Det var Carl Svenningsson som hade ordnade den. Vi åkte lastbil och satt på lastbilsflaket. Det fanns ingen asfalt på den tiden och det var en skumpig färd. Framme på bruket spelade vi midsommarsånger och det var mycket folk på plats.

Så inleddes ett liv med spelningar på hembygdsfester, första maj-tåg, nationaldagsfiranden och mycket mer.

– Vi hade en problematisk tid när jag och mina kamrater skulle in i lumpen. Då spreds vi ut till bland annat Jönköping, Eksjö, Hässleholm och Halmstad, men vi var hemma på helgerna och spelade. Sedan hade vi några krisår under 1960-talet, men när musikskolan i Värnamo (senare Värnamo kulturskola) startade så kom elever från musikskolan tillsammans med musikläraren Leif Nilsson hit och fyllde upp leden. Leif kom från Stockholm och tog över dirigentrollen efter Carl. Han flyttade sedan vidare runt i landet till Alvesta, Visby och sedan till musikskolan i Hagfors. Under den tiden var jag vikarierande kårledare.

I dag är Horda Musikkår en av de orkestrar som håller Värnamobygdens starka blåsorkestertradition levande med spelningar både i Sverige och utomlands. Kåren består av musikanter i åldrarna 11 till 82 år från Horda och Rydaholm med omnejd.

– Vi brukar spela på nationaldagsfiranden, går i första maj-tåg och har bland annat spelat på Rydaholmsdagen sedan evenemangets start, men vi har också en annan årlig tradition. Vi brukar åka till Halmstad på Fyrverkerifestivalen, som äger rum varje höst. Mellan 200-300 blåsare framför Händels ”Fyrverkerimusik”, signerad den tyske tonsättaren Georg Friedrich Händel. Det blir ett fyrverkeri som heter duga, när det är fint väder så är det fullsmockat. Annars spelar vi spelar allt från Abba till Bach. När vi började så var det tyska arrangemang som spelades, men snabbt kom den amerikanska stilen, med lite sväng i, in. Det blev ganska abrupt kring 1950- och -60-talet. Alla orkestrar spelade då i g-klav, men i den amerikanska stilen är hälften av stämmorna i basklav så det blev en brytning.

1973 blev Roland Arvidsson ordförande i musikkårens styrelse, ett uppdrag som han hade i 50 års tid, och 2002 efterträdde han Leif Nilsson som dirigent.  

– Jag är den endekvarvarande som har varit med från starten. Det har varit häftigt att få vara med och se musikkårens utveckling: från mjölsäckarna i Carl Svenningssons kvarn till minnesvärda spelningar i Tyskland och Fyrverkerifestivalen. Jag glömmer aldrig heller när kåren firade 50 år och vi hade en jubileumskonsert i Arken i Värnamo. Då medverkade saxofonisten och dansbandslegenden Ingmar Nordström. Det har varit en berg- och dalbana men det har fungerat.

Taggar

Dela


2 reaktioner på 70 år i kårens tjänst

Horda musikkårs marscherande genom Bor 1:a maj är ett barndomsminne som fortfarande värmer.
Sörjer att det är slut med det numera

Fina bilder. Min pappa spelade trummor i Horda musikkår. Jag tror han var med från starten. Ser honom på bilderna ni har lagt ut.

Kommentarsfunktionen är stängd