Nyheter

40 000 möjligheter på Gummifabriken

Nyheter Det råder en bred samstämmighet om Värnamo kommuns målsättning - 40 000 invånare år 2035.

Den stora biografsalongen var fylld under konferensen.  [1/26]

Kommunstyrelsens ordförande, Hans-Göran Johansson (C) fanns med bland åhörarna.  [2/26]

Kaj Larsson, ordförande i IFK Värnamo fanns på plats.  [3/26]

Kartan Charlotta Mellander visade pekar ut var de högutbildade bor i Sverige.  [4/26]

Deltagarna fick mycket att tänka på.  [5/26]

Lika många möjligheter som invånare.  [6/26]

David Roufpanah coatchar idrottsstjärnor och som här, kommuner.  [7/26]

  [8/26]

  [9/26]

Vimmel i fikapausen.  [10/26]

  [11/26]

  [12/26]

  [13/26]

  [14/26]

  [15/26]

  [16/26]

Anders Borg var på blixtvisit i Värnamo.  [17/26]

– Asien och framförallt Kina bidrar mest till den globala tillväxten,sa Borg  [18/26]

  [19/26]

Rundabordskonferens. Från vänster, moderatorn Johan Wester, Charlotta Mellander, Anders Borg och David Roufpanah.   [20/26]

  [21/26]

  [22/26]

  [23/26]

  [24/26]

  [25/26]

Charlotta Mellander.  [26/26]

Men så många invånare innebär också lika många möjligheter. Något som fick ge namn åt dagens stora konferens i Värnamo.
Dagens konferens hade siktet inställt på framtiden, hur kommunen ska lyckas uppnå detta mål.
Inbjudna var ett ett antal mycket namnkunniga föredragshållare.

En av dessa var förre finansministern Anders Borg. Han gav deltagarna på konferensen en global inblick på den verklighet som Värnat Vätnamo. Han konstaterade bland annat att Asien och då framförallt Kina står för en stor del av den globala tillväxten just nu. Han kom också in på ämnet Donald Trump, som han lite oväntat menade kan vara till gagn för till Sverige och den här industritäta regionen.
– Trumps satsningar på att sänka skatten för den amerikanska industrin gör att de nu börjar få möjligheter att investera i sina maskinparker. Exempelvis genom att köpa nya maskiner från Sverige, sa Borg.

Han konstaterade att det i Sverige just nu är relativt lätt att skaffa kapital till att starta nya företag.
– Då menar jag inte bara ”tråkiga” pengar från bankerna, utan det finns många duktiga företagare som är beredda på att gå in med kapital, fortsatte Borg.
Han menade också att den globalisering som nu pågår, tillsammans med digitaliseringen i grunden är bra för Sverige.
Återigen pekade han på Asien och Kina, som han menade höll ångan uppe. Han konstaterade att den industrialisering med påföljande välstånd som tog 150 år för Sverige och Europa att genomföras, är något som Kina genomfört på 40 år.
– – Medelklassen i Kina växer 6-7 procent varje år.
– Samtidigt har medellivslängden ökat från 60 till 75 år, fortsatte Borg.

På frågan, vad rent konkret som Värnamo kommun borde satsa på för att uppnå målet med 40 000 invånare år 2035 så tvekade han inte på att peka på utbildningen som viktigaste punkt.
– Skaffa de bästa matematiklärarna som finns och se till att eleverna här är de bästa i hela landet på matematik, då står de väl rustade för framtiden, sa han.

Från universitet i Jönköping hade man bjudit in Charlotta Mellander , professor i nationalekonomi. Hon hade också en hel del synpunkter på vad som krävs för att uppnå målet. Hon presenterade också en hel del fakta, som Värnamo kan ha nytta av i framtiden.
Hon konstaterade helt frankt att man ska satsa på att få folk mellan 18 och 35 att flytta till Värnamo.
Anledningben, enligt henne var att det är just i den åldern som folk flyttar. Inom övriga åldersgruppen så flyttas det marginellt. Apropå olika förutsättningar för olika kommuner  så nämnde hon att det bland Sveriges kommuner finns 44 stycken där det jobbar fler på Systembolagen än inom polisyrket.

David Roufpanah som bland annat varit tränare för IFK Värnamo berättade sedan hur man kan arbeta på individnivå för att lyckas med målen.
Hur man måste ta sig ut ur sin komfortzon och våga utmana sig själv.
David, som coatchat både lag och idrottare på elitnivå gav också de 180 deltagarna på konferensen några mentala övningar att genomföra på plats i den stora biografsalongen.
Konferensens arrangörer var Värnamo Näringsliv, Swedbank Värnamo i samarbete med Sparbanksstiftelsen Alfa, Crenovagruppen i  samarbete  med  Ung Företagsamhet ,  Gnosjöregion.se och Science Par. Spindeln i nätet, eller om man så vill, konferensens moderator var Johan Wester.
Under eftermiddagen delades det också ut pris, Osanna Akca från Crenovagruppen delade ut  ett pris på 25 000 till bästa UF-företag.

Taggar

Dela


1 reaktion på 40 000 möjligheter på Gummifabriken

Ang. A. Borg. Han konstaterade bland annat att Asien och då framförallt Kina står för en stor del av den globala tillväxten just nu.
Sicket geni!

Kommentarsfunktionen är stängd