Nyheter

22 övernattningar på tio månader – akutboende läggs ner

Nyheter 22 övernattningar på tio månader är inte ekonomiskt försvarbart, menar medborgarförvaltningen. Nu avvecklas akutboendet i sin nuvarande form i Värnamo stad.

Akutboendet för hemlösa ligger på andra våningen i den här byggnaden på Finngatan.

Akutboendet startades upp mars 2022. Akutboendet bedrivs av Hela Människan LP Finnveden inom ramen för ett IOP-avtal (Idéburet offentligt partnerskap” och finansiering sker via utvecklingsmedel på 1,8 miljoner kronor för åren 2022-2023. Boendet har sedan starten haft öppet tre dagar i veckan (tisdag till torsdag) och  under januari 2023 var boendet öppet samtliga dagar i veckan. Mellan den 9 mars till och med den 5 januari har totalt 22 övernattningar genomförts. Övernattningarna har genomförts av 19 personer, där fem av dem är folkbokförda och placerade i en annan kommun. 

Eftersom projektet med att bedriva akutboendet pågått i tio månader och övernattningsfrekvensen är väldigt låg i förhållande till kostnaden kan inte projektet kan fortsätta i sin nuvarande form, menar medborgarförvaltningen.  ”/…/ det är inte ett akutboende som är Värnamo kommuns lösning för att skapa en trygg boende-situation för människor i akut bostadslöshet”, menar tjänstemännen på förvaltningen i en skrivelse. De förordar att projektet avslutas snarast samt förvaltningen återkommer till medborgarnämnden med förslag på alternativa lösningar. 

Medborgarnämnden beslutade på sitt senaste sammanträde att ge medborgarförvaltningen i uppdrag att avsluta projektet i förtid, att under 2023 återkomma med alternativ för målgruppen hemlösa samt att återlämna de medel som eventuellt blir över i projektet till kommunstyrelsen. 

– Det har ju varit lite färre besökare än vad vi har trott. Vi kom överens om att vi skulle testa och se vilket behov som fanns. Det vi kan konstatera är att varje besök har kostat mycket pengar. Det var skälet. Sedan kan man fråga sig varför? Många av de här människorna har vänner och löser det på sitt sätt och många vill kanske inte ha med sociala myndigheter att göra egentligen. I och med att boendet var i gamla Brogården så kan de ha uppfattat det som myndighetens bostad, helt enkelt. Från början sa vi att det krävdes ett biståndsbeslut för att bo där men det kravet togs bort för en tid sedan. Ändå har det inte blivit så många övernattningar, säger medborgarnämndens ordförande Arnold Carlzon (KD).

Givet beläggningsgrad vi sett under de 10 månader som nu boendet varit i gång så är detta ett rimligt beslut. Jag konstaterar att målgruppen som akutboendet riktade sig till, har en förmåga att själva lösa in nattlogering, vilket får till effekt att beläggningen var/är låg. Nämnden har även uppdragit till förvaltningen att återkomma med förslag på alternativ, och här kommer vi arbeta tillsammans med Hela Människan för att se om det går att göra något annat för att möta de behov som finns, säger förvaltningschefen Fredrik Wallström. 

IOP-avtalet mellan medborgarnämnden och Hela Människan innehåller en uppsägningstid på nio månader. Så länge parterna inte kommer överens om en annan lösning fortsätter alltså avtalet att gälla fram till i höst.

– Medborgarförvaltningen har fått ett tydligt uppdrag och vi hoppas att blir ett nytt och fungerande avtal med Hela Människan. Senast i sommar ska det ligga ett förslag på bordet. Vi har så många fantastiska delar av civilsamhället och då ska vi använda oss av den kraften. Det är inte mycket i samhället som fungerar så bra som när medborgarna själva är med och deltar, säger Arnold Carlzon (KD). 

Taggar

Dela


3 reaktioner på 22 övernattningar på tio månader – akutboende läggs ner

Lustigt! Jag är ordförande på kris i Värnamo och vi har stundvis sökt akutboende (via socialen) och då blivit tillsagda att det inte finns några. Så man kanske ska se över hur myndigheter hänvisar till detta boendet. För det gör de inte!

Om dem ansvariga för det hade brytt sig om att synas och prata med dem som är utsatta, kanske fler hade vetat om de.

Och sen att dem ska vara inne på rummet mellan 22.00 till 07.00 och inte får gå ut från rummen.
Det gjorde att många sagt att de känns som på kåken.
De är ju inge bra förhållningssätt när det handlar om ett speciellt klientel.

Synd detta lades ner. Kunde blivit riktigt bra om de skötts rätt.

Hur har de hemlösa fått infon? Ikväll verkar det springa runt en hemlös man som rycker i alla dörrarna i vårt hyreshus på pelikanen. Behovet finns säkert men får de infon?

Kommentarsfunktionen är stängd