Nyheter

2022 inleds med två nya utställningar

Nyheter Smålands Konstarkiv inleder det nya året med utställningar signerade lokala konstnärer: Ljungbybördige Moa Israelsson och Kärdabördige Amanda Björk.

Två lokala konstnärer ställer ut i Smålands konstarkiv. På bilden syns Moa Israelssons "Go, gone" från 2019 och Amanda Björks "våta levrat pale blue" från 2021. Bild: Pressbild

”Det är två konstnärskap med olika uttryck och metod som förenas i att de präglas av materialitet, ursprung och omvandling. Amanda Björks praktik bär spår av materialets förvandling och förädlingsprocess. Intresset för permakultur, skogsbruk och jordbruk är påtagligt, liksom en inkludering av olika hantverkstraditioner. Till exempel att använda färg från pigmentväxter, inkludera bivax och träkol, eller böja virke genom ånga och eld.

Moa Israelssons ingång är egentligen den motsatta. Hon skapar artificiella landskap där kulturen i stället imiterar naturen. Objekten verkar autentiska, som om de vore märkliga lämningar av en civilisation men blivit övergivna och omhändertagna av naturen. Gränsen mellan verklighet och fiktion är medvetet diffus. Vad är på riktigt och vad är uppdiktat?

Bådas bildvärldar är drabbande och praktiken är tidskrävande i sig. Det finns en röd tråd av kroppsliga erfarenheter, hantverksarbete och förfluten tid som passerar”, skriver Smålands Konstarkiv i ett pressmeddelande.

Moa Israelsson är född 1982 i Ljungby. 2010 tog hon examen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Israelsson har ställt ut på bland annat Göteborgs konsthall, Angelika Knäpper Gallery och Galerie Forsblom.

Amanda Björk är född 1992 i Kärda utanför Värnamo. 2021 tog hon masterexamen från Konstfack i Stockholm. Hon har tidigare ställt ut på Konstnärshuset, POM Gallery och Liljevalchs konsthall. Hon erhöll 2021 års Paul Peterson-stipendium av Region Jönköping.

Taggar