Nyheter

2020 blev en berg- och dalbana

Nyheter Från nästan tomt och korttidspermitteringar till fullbokade helger och överbokade mordmysterium. 2020 har varit en berg- och dalbana för Toftaholms herrgård. 

Pelle Hjortblad, Toftaholms herrgårds VD.

Stärkt av orangeriets tillkomst under 2019, var Pelle Hjortblad optimistisk inför det nya året. Under årets inledning genomförde herrgården en kampanj tillsammans med ett bokningsbolag. Elva bröllop var bokade och aktivitetsschemat var fullspäckat. Sedan kom coronapandemin.

– Det bara small till. Vi hade inplanerat en musikalkväll i april och en spelning med Lasse Holm i maj som vi tvingades skjuta upp till hösten. Det som var glädjande var att 90 procent av de som hade bokat via kampanjen med bokningsbolaget genomförde sina bokningar, säger Pelle Hjortblad. 

För att hålla verksamheten levande, valde herrgården att korttidspermittera all personal på 60 procent och ansökte om omställningsstöd för förlorade intäkter under mars-maj månad. 

– Det fanns ingen möjlighet eller anledning att stänga ned verksamheten. Genom permitteringen kunde vi hålla igång verksamheten alla dagar. Varje helg hade vi ett 40-tal gäster. Vi fick omställningsstöd och en allmosa från Statens kulturråd för att vi tvingades skjuta upp musikalkvällen och Lasse Holm, säger Pelle Hjortblad. 

I mitten av maj började bokningarna komma in igen och midsommar firades med mycket besökare. Men vändpunkten kom veckan efter midsommar.

– Det bara brakade till. Vi fick 78 nya bokningar på en dag. Det var helt sjukt och vi var tvungna att säga stopp. Då var det kul helt plötsligt, att gå från minus till jätteplus. Cyklar, kanoter och båtar har varit uthyrda varje dag och eco-spat samt restaurangen har varit fullbokade hela sommaren, säger Pelle Hjortblad. 

 Efter en turbulent vår har verksamheten rullat på på Toftaholms herrgård.

– Vi genomförde dubbla konserter med Lasse Holm den 3 oktober och nu i helgen arrangeras musikalkvällarna. Fram till idag och även helgerna framåt har vi fler gäster än föregående år, trots att vi har tappat 46 busslaster med gästande amerikaner och att alla bokningar med en schweizisk resebyrå uteblivit helt. Till nästa sommar har vi 18 bröllop inbokade så framtiden ser ljus ut, bara inte coronapandemin sätter nya käppar i hjulen, säger Pelle Hjortblad.

Sedan ett par år tillbaka arrangeras mordmysterium på herrgården. I år blir spelet av på den passande dagen fredagen den 13:e november.

– 40 gäster får varsin roll i spelet. När vi tog in bokningar hade vi fått in 52 bokningar innan vi hade summerat, så vi kontaktade Mordmysterium i Göteborg för att höra om de kan arrangera två spel samma kväll. Platserna fylldes sedan på fort, och till slut stod vi med 123 bokningar. Jag hörde mig åter för hos Mordmysterium och de ställde upp på att genomföra tre evenemang på samma kväll. Det kommer att vara fullt upp när man ska servera 120 gäster en trerättersmiddag på samma kväll, säger säger Pelle Hjortblad. 

 Hur blir det med julbord?

– Vi kör ett cronaanpassat julbord, där vi bygger upp buffén på ett luftigare sätt i en större lokal, säger Pelle Hjortblad. Samtidigt kommer vi att styra gästerna så att det inte finns någon risk för köer eller trängsel.

Taggar

Dela


5 reaktioner på 2020 blev en berg- och dalbana

Är det Stefan Löfven själv som skriver här ovan?
Vad är det som är så svårt att förstå, vi företagare kan inte bara sätta oss i soffan och klanka ner på folk som försöker göra rätt för sig. Det är ingen som kastar pengar på oss. Vi måste anpassa oss efter de riktlinjer som finns och därefter kämpa för vartenda krona för att försörja våra familjer. Skulle det sen bli lite över så kommer lille Stefan och gnäller hemifrån sin sköna soffa att det är orättvist att han inte har samma lön.

Svenska folket har ADHD svårt för sitta still. Detta virus är inte att leka med. Spelar ingen roll vilken ålder det är det så svårt att följa regler. Hur länge orkar vården när ni först ger massa applåder och sedan sprider virus. Hålla avstånd i restaurang tror jag inte ett skit på den luftburna. Flesta ishallar i shl tar in 7 000 och mer. Där gäller 50 personer. Om vi hade vi gjort allt vi kunnat för att stoppa viruset hade vi inte haft något kvar, men när man gör som man vill för mesiga regler blir det så här tyvärr

Det handlar om att anpassa verksamheten efter rådande situation och de förutsättningar som finns till exempel logistik, placering och planering av att hålla arrangemang. Har precis lämnat ett fullt Ikea och slogs då av hur olika förutsättningar och regelverk är för verksamheter i Sverige. På Ikea, Gekås o köpcentrum är riktlinjerna ”håll avstånd”. På Sveriges idrottsarenor och teatrar är det inte samma mjuka ordningsregler. Trots att man här kan ha en annan kontroll genom numrerade sittplatser och ett ordnat in- och utsläpp. Jag lyfter på hatten för de företag som på ett ansvarsfullt sätt kan få verksamheten att utvecklas positivt trots den rådande pandemin

Vi följer självklart smittskyddslagen och Folkhälsomyndighetens regler och rekommendationer. Precis som alla andra näringsidkare vare sig det handlar om butiker, publika transporter eller annat så tar vi vårt fulla ansvar. Det gör vi så länge som regeringen anser att vi skall fortsätta att driva vår verksamhet, på ett säkert sätt, och så länge vi och ingen annan tar ansvar för vår personals löner och arbetsplats.

Jösses 😀 😀
Är ju kanon att inte hela samhället faller i panik och tokstänger allt.
Är helt på det klara att det är ett grymt virus för vissa att råka ut för och tycker synd om dem, men den stora massan klarar sig ändå väldigt bra.
Jo jag vet, sjukvården går på tårna och deras arbete ska lyftas till skyarna med en enorm eloge.
Men vi kan inte bara sluta leva…

Kommentarsfunktionen är stängd