Nyheter

1:a maj i Värnamo

Nyheter Azra Muranovic och Bo Svedberg debatterar.

Första maj – ett starkare samhälle

Visste ni att Sveriges första första maj-demonstrationer ägde rum den 1 maj 1890 på nitton olika platser över landet? På orter så som Stockholm, Malmö, Göteborg, Västerås, Norrköping, Linköping, Eskilstuna, Ystad och Arboga hölls demonstrationer för åtta timmars arbetsdag. I Stockholm samlades runt 30 000 personer för att lyssna till bland annat Hjalmar Branting och August Palm, men förutom de socialdemokratiska talarna fanns även liberalerna Fridtjuv Berg och David Bengtström.

I Värnamo kommun kommer årets första maj inte att uppmärksammas med demonstrationståg och budskap skrivna på plakat. Inte heller bjuds det på festligheter för stora och små i Folket Park. På grund av coronavirusets spridning gör partiet en digital satsning och flyttar årets första maj-firande till ditt vardagsrum. Men vi kommer också att samlas utanför den socialdemokratiska lokalen Rosen där man kommer att ha möjlighet att se de nationella och regionala talarna, fika och gå på tipspromenad samtidigt som vi håller avstånd.

Parollen för årets första maj-firande är Ett starkare samhälle. Sverige är redan ett starkt samhälle men vi ska bli starkare. Coronavirusets spridning har ställt vårt samhälles uthållighet och styrka på sin spets. Nära och kära har gått bort och våra tankar går till de sörjande.

Coronaviruset effekter har förändrat vårt sätt att jobba, umgås och leva. En plötslig oro har sått sitt frö i oss alla och många undrar hur detta ska gå. Men vi kommer att ta oss igenom den har svåra tiden också. När vi har gjort det kommer vi alla behöva dra lärdomar från den här situationen. Men idag behöver vi gå ihop. Vi behöver hålla avstånd samtidigt som vi håller varandra nära.

Alla måste hjälpas åt för att skydda dem som är i riskgruppen genom att bli kreativa vardagshjältar som ser till att livet rullar på även om man är i karantän. Vi måste även hjälpas åt att gynna den lokala handeln och se till att våra handlare finns kvar.

Det offentliga och det privata måste kavla upp armarna och medveten arbeta för att behålla ett starkt näringsliv liksom arbetstillfällen och anställningstrygghet. Det har blivit lite mörkt nu men vi ska dra upp den här rullgardinen tillsammans.

För oss innebär inte styrka militära, våldsamma, ekonomiska eller diskriminerande maktdemonstrationer som syftar till en sidas underkastelse och en annan sidas privilegier. Nej, vi anser att styrkan ligger i vardagstryggheten och möjligheten till utveckling.

Styrkan i vårt samhälle ligger i vår förmåga att gå ihop i tider av kriser, att hålla ihop under krisen och att hålla ut tills krisen är över. Vår styrka ligger i vår förmåga att samla dussintals olika kulturer under ett och samma tak och engagera dem i samarbete mot ett gemensamt mål. Respekten för demokratin, ett starkt och innovativt näringsliv, en stark offentlig sektor där välfärden är själva målet är vår riktiga styrka. Där individen har möjligheter till självförsörjande och kontroll över det egna livet. Där det råder trygga anställningsvillkor, en trygg arbetsmiljö och där det offentliga erbjuder samhällsservice av hög kvalitet finns styrkan.

Vår styrka ligger i att vi har klimatmedvetna barn och ungdomar som är trötta på prat och vill se handling.  Därför är vi övertygade om att vår styrka ligger i vårt gemensamma välfärdssystem, den svenska modellen och hur vi förhåller oss till demokratin och dess friheter. Och detta vill vi ska ständigt utvecklas och förbättras.   

Vi ses vid Rosen eller i vardagsrummet för ett starkare samhälle.

Azra Muranovic och Bo Svedberg

Taggar

Dela