Nyheter

105 hästar tävlade på Vaggerydstravet

Nyheter Det var dags för lunchtrav och V64 under fredagen när Jönköping-Vaggeryds travsällskap arrangerade. Följ med oss till stallbacken och träffa Tova som kör sin mormors häst, funktionärer, hästskötare och provtagningsansvariga Wiviane

Lunchtrav på Vaggerydstravet  [1/16]

  [2/16]

  [3/16]

Segerintervju  [4/16]

Birgitta Forslund från Bottnaryd är första ansiktet tävlande möter på stallbacken när det är dags för tävling  [5/16]

  [6/16]

  [7/16]

Funderar på loppen  [8/16]

  [9/16]

Wiviane Swedbom förbereder  [10/16]

I provtagningsrummet har Wiviane jobbat i 27 år  [11/16]

Talu Silasti är hästskötaren som precis plockat bort skorna på hästen Look Håleryd.  [12/16]

En skön dusch efter loppet  [13/16]

  [14/16]

Tova Bengtsson från Halmstad väger in sig  [15/16]

Tova behövde lägga i några vikter i sin utrustning  [16/16]

När vi anländer till stallbacken träffar vi Maria Stark från travsällskapet som berättar: 

– Idag är det en ”normal” lunchtävling och 105 hästar är anmälda. Nästa tävling som är den 22 augusti är större och vi är huvudbana denna dag och då kör vi vårt egna lopp ”Smålandsmästarna”. 

Vid stallbacken finns Birgitta Forslund, hon är tävlandes första ansikte de möter då hon är ansvarig för vojlockrummet, skoinformation och alkoholtest av kuskar.

– Här möter man trevliga damer i boden, kommenterar Birgitta glatt när vi kommer på besök strax innan tävlingen startar. Här lämnar tävlande skoinformation, på hästen, 15 minuter innan loppet startar. Man får byta från barfota till skor, men inte tvärtom. Här sköts också invägningen. Minst 65 kilo ska kusken väga.

Tova Bengtsson från Halmstad väger in sig själv och utrustning, dock lite lätt så några vikter får läggas i. 

– Idag är jag med i bland annat lopp 4 med häst nummer tio som heter Filur Då. Det är min mormors häst, det ska bli kul, berättar Tova medans vikter läggs i utrustning. 

I stallbyggnaden träffar vi Talu Silasti, hon förbereder sin häst för loppet och är just i färd med att plocka bort skorna på hästen. 

– Han går ”ner” lite med benen för att få rum så han ska få springa barfota idag, berättar hästskötaren Talu Silasti. 

I byggnaden längst österut på stallbacken står det ”Provtagning”. Vi öppnar dörren och hittar Wiviane Swedbom från Lilla Lassabo, söder om Skillingaryd. Hon är veteranen i tävlingssammanhang när det gäller trav. 

– Innan tävlingen startar så förbereder jag boxarna här inne i provtagningsrummet. Jag har två boxar här och allt är desinficerat, tvättat och vi lägger in ny spån såklart. Vi tar urinprov på utvalda hästar i dag, det är inte jag utan domarna som utser. Hästen ställs in här i boxen och jag har förberett för urinprov. Skulle det vara så att urinprov inte kan göras efter en halvtimma tar vi blodprov. Dessa prov skickas till Uppsala för analys. Det mest vanliga är att hästen fått en penicillinkur och det är lång karenstid innan hästen får tävla igen. Resultatlistan kan då ändras efter att provsvaret har anlänt som brukar ta någon vecka. Jag har jobbat med det här i 27 år, så rutinerna finns där, menar Wiviane som vant plockar fram och förbereder allt så det är i ordning inför provtagning. 

Hemmakuskarna vid gårdagens V64 sex stycken, Peter Johansson, Claes Svensson, Jan Hellstedt, Henrik Johansson, Jonathan Blomkvist och Anders Berglund. En del publik hade anslutit sig när tävlingen startade, men vi undrar – var är alla kommuninvånare?

Text och foto; Martina Ojala och Sara Mejving

Taggar

Dela