Värnamo

Domstolen stoppar trafiksajt

Värnamo Tusentals konsumenter har misstagit webbplatsen Trafikenheten.se för Transportstyrelsen och betalat för tjänster som i många fall är gratis. Nu stoppar Patent- och marknadsdomstolen företagarens verksamhet med omedelbar verkan.

Konsumentombudsmannen, KO, stämde nyligen företagaren bakom Trafikenheten.se sedan tusentals konsumenter drabbats. Många anmälde företaget till Konsumentverket och än fler ringde till Transportstyrelsen sedan de blivit varse att de betalt i onödan.
Nu går Patent- och marknadsdomstolen på KO:s linje och utfärdar ett så kallat interimistiskt beslut, där varje punkt är kopplat till ett vite på en miljon kronor. Det innebär att domstolen stoppar företagarens verksamhet i väntan på dom.

– KO är förstås nöjd med att domstolen delar vår syn på den här verksamheten och nu sätter stopp. Många konsumenter har vilseletts, säger Carolina Andersson, processråd för KO.

– Vi är oroade över utvecklingen där webbplatser kan se ut som myndigheter, och det är otydligt vem eller vilka som står bakom och vad de tar betalt för. Som konsument kan vara lätt att ta miste när man googlar på en tjänst, säger hon.

Företagaren bakom webbplatsen förbjuds att marknadsföra trafik- och fordonstjänster som ger konsumenter intryck av att det är en myndighet som står bakom.

Sedan beslutet kom har webbplatsen försvunnit från nätet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *