Statistik

Skilsmässorna i länet ökar

Statistik Under 2020 kom det in fler ansökningar om skilsmässor än vad det gjorde under året innan i Jönköpings län. Det visar siffror från Domstolsverket som Länsförsäkringar Jönköping sammanställt.  

Eksjö tingsrätt och Jönköpings tingsrätt får varje år in totalt knappt tusen ansökningar om skilsmässor. Under 2020 ökade antalet från 971 skilsmässor till 982. Därmed närmar sig länets båda tingsrätter tusen skilsmässor totalt, vilket är en siffra som aldrig tidigare nåtts.

2020 års 982 skilsmässor är den näst högsta siffran någonsin. Enbart 2018 ansöktes det om fler skilsmässor, nämligen 987 stycken. Samtidigt är det en klart uppåtgående trend de senaste åren, framförallt om man jämför med att det kom in 867 ansökningar 2015.

Att skilja sig medför även en del ekonomiska risker.

– Nu ska du stå ensam för matkostnader, transport, bredband, försäkringar, kläder, leksaker och kanske nya surfplattor och datorer till barnen. För ett genomsnittligt hushåll med barn varannan vecka handlar det om cirka 5 000 kr mer per månad, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Antalet ansökningar om skilsmässor till de båda tingsrätterna i länet:
2014: 930
2015: 867
2016: 878
2017: 942
2018: 987
2019: 971
2020: 982

Här är några tips som kan vara bra att följa:

– Räkna igenom din ekonomi för att ta reda på om det är ekonomiskt möjligt att klara dig själv. Hur mycket kan du exempelvis låna för att köpa en bostad?

– Om ni har olika inkomster, fördela utgifterna så att båda har råd med ett sparande. Har du ett eget sparande som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende? Se till att göra det till enskild egendom om ni är gifta så att pengarna inte delas i bodelningen.

– Är du den som tagit störst ansvar för barnen och exempelvis arbetar deltid? Se till att du kompenseras för det i form av ett eget sparande som görs till enskild egendom. Färre arbetade timmar påverkar både pensionen och karriären, så ta höjd för det.

– Ställ er i bostadskö så att det finns flera boendealternativ om det skulle behövas en vacker dag. Det är inte säkert att du har ekonomisk möjlighet att köpa ett boende just då.

– Ordna juridiska avtal så att allt är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *