Statistik

Fyrverkeribränder minskar

Statistik Självsanering och restriktioner har gett resultat. Antalet bränder orsakade av fyrverkerier fortsätter att gå ner, visar nya siffror.

Historiskt har räddningstjänsten årligen ryckt ut till närmare 200 bränder orsakade av fyrverkerier och varje år skadar sig knappt 100 personer så allvarligt att de behöver uppsöka sjukvård. Men antalet bränder och antalet personskador orsakade av fyrverkerier har stadigt sjunkit under de senaste åren.

– Redan 2014 började man se en minskning av antalet bränder orsakade av fyrverkerier, då man tog bort några av de kraftigaste raketerna ur sortimentet. När branschen sedan frivilligt tog bort alla raketer med styrpinne sjönk siffran ännu mer, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.

Den övervägande delen av alla tillbud med fyrverkerier beror på att man hanterat fyrverkerierna felaktigt eller oförsiktigt. Dessutom är mer än var tredje person som skadas av fyrverkerier minderårig, trots att det är olagligt för personer under 18 år att köpa eller använda fyrverkerier.

– Fyrverkerier är vackra och är uppskattade av många personer. Majoriteten av alla tillbud med fyrverkerier beror på felaktig hantering och en stor del av olyckorna sker just i samband med alkohol. Omdöme och ansvar ska vara mottot vid avfyrande av fyrverkerier, säger Erik Nilsson, ordförande för Sveriges Pyroteknikbranschförbund.

Restriktioner leder till färre bränder
Genom åren har man infört ett antal restriktioner för hur fyrverkerier får användas. Numera måste man ha utbildning och tillstånd för att få köpa och använda raketer med styrpinne. Andra produkter som ”bomber” och batterifyrverkerier (också kallade fyrverkeritårtor) behöver man ha fyllt 18 år för att få hantera. Smällare med enbart effekten att låta är förbjuda sedan 2001 och likaså försvann raketer som innehöll mer än 75 gram krut ur det allmänna sortimentet 2014.

Fyrverkerier är dock fortfarande en laddad fråga. Inför nyårsfirandet delas Sverige i två läger – de som tycker att fyrverkerier är festligt och kul på ena sidan, de som tycker att fyrverkerierna är farliga och en plåga på andra sidan. Hur kommunerna hanterar frågan skiljer sig också åt.

– Bra att veta är att kommunerna kan ha egna bestämmelser om var man får och inte får skjuta fyrverkerier, därför är det viktigt att man kontrollerar vad som gäller. Det kan finnas restriktioner och zoner där man inte får skjuta fyrverkerier, exempelvis runt sjukhus, ålderdomshem och ibland vissa kulturbyggnader. Kontrollera för säkerhets skull vad som gäller i din kommun, säger Lars Brodin.

Brandskyddsföreningens säkerhetstips för fyrverkerier:

1. Langa inte
Det är olagligt att sälja fyrverkerier till minderåriga och olagligt för ungdomar att använda dem. Trots det är de flesta som skadas allvarligt av fyrverkerier under 18 år.

2. Följ instruktionerna
Läs och följ alltid bruksanvisningen. Ställ pjäserna så de inte kan välta, vissa behöver förankras följ bruksanvisningen noga och håll aldrig en tänd pjäs i handen.

3. Skippa alkoholen
Förbered pyrotekniken i dagsljus. Utse en säkerhetsansvarig som förblir nykter och ser till att övriga håller minst det säkerhetsavstånd som anges på fyrverkerier.

4. Felsök inte
Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad och lämna tillbaka den om så är fallet. Om en pjäs inte tänds, vänta minst femton minuter och närma dig försiktigt. Luta dig aldrig över en pjäs och försök inte tända den igen.

5. Kväv elden
Om det börjar brinna i gräset eller annat brännbart: Kväv lågorna och vifta inte, det skapar gnistor och ger elden mer fart. Ta undan fyrverkerier i riskzonen och ring 112 vid behov.

Källa: Pressmeddelande från Brandskyddsföreningen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *