Regionen

Nu startar sms-livräddning i Jönköpings län

Regionen Den 1 september införs systemet sms-livräddare i Jönköpings län. Det är ett system som larmar frivilliga livräddare till platsen för ett misstänkt hjärtstopp. Larmet kommer via en app, som visar vägen till den som drabbats av hjärtstopp och till närmaste hjärtstartare.

Införandet sker i samarbete med SOS Alarm och flera av Sveriges regioner använder redan tjänsten.

– Den här sms-tjänsten innebär att möjligheten att överleva ett hjärtstopp ökar betydligt, och att alla som har HLR-kunskap kan göra en livräddande insats, säger Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande.

– Numera finns ett väl utbyggt nät av hjärtstartare. Genom att SOS Alarm snabbt kan nå HLR-utbildade och samtidigt vägleda till närmaste hjärtstartare, skapas helt nya möjligheter till en snabb insats, i sig ett viktigt led i vårt arbete att ge vård av hög kvalitet och med hög tillgänglighet, säger Rachel De Basso (S), ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård.

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut via appen sms-livräddare till de frivilliga livräddarna som befinner sig i närheten. Syftet är att påbörja hjärt- och lungräddning (HLR) så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på att ambulans anländer.

Varje år drabbas cirka 6000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Vid ett plötsligt hjärtstopp är tiden avgörande. Tidig HLR ökar överlevnaden 2-3 gånger i jämförelse med om ingen HLR startas före ambulansens ankomst.

I dag finns cirka 92 500 registrerade livräddare i Sverige, varav nästan 2380 i Jönköpings län, redo för larm om hjärtstopp när tjänsten tas i bruk den 1 september.

– Det finns ett beslut sedan tidigare att införa sms-livräddare i Jönköpings län men vi har avvaktat på grund av pandemin. Nu är vi redo att lansera den, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län.

För att bli sms-livräddare krävs att man är över 18 år och har kunskaper i hjärt- och lungräddning. Registrering sker direkt i appen sms-livräddare som finns att ladda ner gratis från App Store eller Google Play. När registreringen är genomförd kommer appen meddela med en larmsignal om det inträffar ett misstänkt hjärtstopp i närheten.

Numera finns det gott om hjärtstartare utplacerade i samhället.

– Men det finns säkert en del hjärtstartare som inte är registrerade, vilket är en förutsättning för att SOS Alarm ska veta om dem. Därför är uppmaningen till alla som har en hjärtstartare att registrera den på hjärtstartarregistrets hemsida och aktualisera den varje år, säger Petronella Blondell, samordnare för sms-livräddare i Region Jönköpings län.

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *