Regionen

Fortsatt hög smittspridning – utökad möjlighet till provtagning

Regionen Region Jönköpings län har extra öppet för invånare för provtagning av covid –19 i samband med nyårshelgen. En hög andel som provtogs under annandagen den 26 december testade positivt för covid -19.

Nu under vardagarna har provtagningen öppet som vanligt på vårdcentralerna och efter nyårshelgen är det extra öppet lördagen den 2 januari på en vårdcentral i varje kommun.

– Smittspridningen fortsätter ligga på en hög nivå. Testning och smittspårning är våra viktigaste verktyg för att minska smittspridningen. Det är bara om vi kan få ner antalet fall i samhället som vi kan hoppas på en minskad belastning i sjukvården. Har du symtom är det därför fortsatt mycket viktigt att du provtar dig, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Normalt sett är provtagningen på vårdcentralerna stängd under helger och helgdagar. Region Jönköpings län har haft öppet för provtagning en dag under julhelgen och kommer alltså att ha öppet en dag efter nyårshelgen, lördagen den 2 januari 2021.

Under den extraöppna provtagningen den 26 december valde drygt 700 personer att provta sig. Runt 27 procent av dem hade covid -19. Det finns en total kapacitet för att analysera 1 000 prov under den 2 januari.

– Har du milda symptom under nyår är det därför mycket viktigt att du provtar dig så snart som möjligt, och gör det den 2 januari, säger Jonas Almgren, sektionschef primärvård, folkhälsa och sjukvård.

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *