Regionen

Bedrägeriförsök mot äldre i samband med covid-vaccination

Regionen Vårdcentralerna Bra Liv har fått samtal om bedrägeriförsök mot äldre. Minst två personer har blivit uppringda av personer som påstår att de ringer från vårdcentralen för att hjälpa till att boka vaccinationstid. Region Jönköpings län uppmanar alla att inte lämna ut bankuppgifter via telefon.  

 

 – Den som ringer uppmanar de äldre att lämna ifrån sig inloggningsuppgifterna till sitt bank-id för att kunna boka vaccination mot covid-19, berättar Marie Sigfridsson, verksamhetschef på vårdcentralen Bra Liv Hälsan 2 i Jönköping som har haft minst två fall av bedrägeriförsök. En av de drabbade förstod senare att något var fel, och lyckades med hjälp av en anhörig att spärra sina konton. Den andra personen bad att få ringa tillbaka, då lade uppringaren på.

– Jag tror att det kan vara fler som råkat ut för detta, säger Marie Sigfridsson, men många skäms för att de låtit sig luras och anmäler inte bedrägeriet. Jag är upprörd över att äldre luras, men också orolig att de här bedrägeriförsöken kommer att ställa till det för oss när vi ska erbjuda invånarna vaccinationstider.

Vaccinationerna mot covid-19 är gratis, och personal från vårdcentralerna Bra Liv eller 1177 Vårdguiden begär aldrig e-legitimation eller swish-betalningar i samtal om vaccination mot covid-19. Den som ska vaccineras i fas två (personer födda 1956 eller tidigare) kommer att få ett brev med information om hur bokningen går till.

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *