Politik

Per frågar Rachel om hårdare lönekrav för arbetskraftsinvandrare

Politik Med anledningen av de nya reglerna för arbetskraftsinvandring som börjar gälla den 1 november har regionrådet Per Eriksson (C) ställt en interpellation till regionstyrelsens ordförande Rachel De Basso (S) inför kommande regionfullmäktigemöte.

Per Eriksson (C). Arkivbild

Läs interpellationen i sin helhet nedan:

Sverige är i stort behov av fler arbetande personer inom det privata näringslivet och i det offentliga. Kompetensbristen ligger som en våt filt över samhället och hämmar tillväxten och hotar välfärden. Svenskt Näringsliv menar att kompetensbristen är alarmerande. Sveriges Kommuner och Regioner beskriver den som en tickande bomb. Regeringen och Tidöpartiernas beslut att skärpa försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare utanför EU kommer göra det ännu svårare för företag, kommuner och regioner att finna och anställa medarbetare. Detta hindrar företag från att växa i den takt de önskar och det sätter ytterligare press på redan hårt ansatta verksamheter inom det offentliga.

De nya reglerna som gäller från den 1 november kräver att personer tjänar minst 27 360 kronor i månaden för att få stanna i Sverige. Konsekvenserna blir att människor som sedan en längre tid bor i Sverige, talar svenska och har anställning blir av med sina jobb och tvingas till en oviss framtid utanför Sverige. Idag finns det knappt 15 000 personer i Sverige med arbetstillstånd som tjänar under det nya lönegolvet.

Med anledning av ovanstående frågar jag regionstyrelsens ordförande:

∗ Finns det någon uppskattning om hur många personer som berörs i det privata näringslivet och de gröna näringarna i vårt län?
∗ Hur kommer de nya reglerna slå mot Region Jönköpings län?
∗ Hur många av Regionens egna medarbetare berörs?

Regionråd Per Eriksson (C)

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *