Politik

Lars Isaksson har avlidit

Politik Den tidigare socialdemokratiska politiken Lars Isaksson har avlidit efter en tids sjukdom. Lars Isaksson var bland annat landstingsstyrelsens ordförande mellan 1982-1991 samt 1994-2006. Isaksson var även ordförande i Landstingsförbundet mellan 1997-2006. Han blev 77 år gammal.

Lars Isaksson (S). Pressbild

Lars Isaksson föddes i Huskvarna och var i unga år engagerad i SSU. I början av 70-talet fick han anställning som ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län. Under en lång tid hade Lars Isaksson ledande poster internt i partiet både i arbetarekommunen och partidistriktet samt partiets verkställande utskott på nationell nivå.

I det parlamentariska arbetet var han engagerad i Landstinget i Jönköpings län. Under perioden 1982-1991 samt 1994-2006 var han landstingsstyrelsens ordförande. Mellan 1997 och 2006 var han även ordförande för Landstingsförbundet och var i hög grad medverkande till sammanläggningen av Kommun- och Landstingsförbund till nuvarande SKR. Under drygt 20 år, 2010–2015, var han även ordförande för Högskolan i Jönköping.

– Vi beklagar att Lars Isaksson inte längre finns bland oss, och våra tankar är med hans familj och hans närmaste. Lars Isaksson har genom sitt engagemang och arbete betytt mycket för att utveckla både socialdemokratin och hälso- och sjukvården – i Jönköpings län så väl som hela Sverige, säger Sebastian Hörlin, ordförande för Socialdemokraterna i Jönköpings län.

Så sent som i slutet av mars tilldelades Lars Isaksson partiets främsta utmärkelse, Tage Erlanders hedersmedalj, för sina förtjänster.

– Han kunde då inte medverka, utan vårdades på länssjukhuset Ryhov – det moderna sjukhus som han i hög grad medverkade till. Lasse var en politiker som hämtade kraften i en djup ideologisk övertygelse. Han valde många gånger samverkan och kompromiss för att få något uträttat. Sådant orkar du göra om du har en stark ideologisk grund, säger vännen Peter Persson, mångårig socialdemokratisk politiker, som länge arbetade nära Lars Isaksson lokalt, regionalt och i Kommun- och Landstingsförbundet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *