Okategoriserade

Var tionde svensk vill bo i en större bostad

Okategoriserade Coronapandemin har lett till att mer än var tionde svensk, motsvarande drygt 900 000 personer, vill flytta till en större bostad, visar en ny Sifo-undersökning.

– Pandemin har fått många svenskar att omvärdera hur de vill bo, eftersom vi tillbringar mycket mer tid i hemmet. Fler behöver utrymme för både hemarbete och fritid, vilket har gjort större bostäder hett eftertraktade, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Undersökningen visar att 12 procent av svenskarna har fått ett ökat intresse för att bo större på grund av coronapandemin, vilket motsvarar över 900 000 personer. Störst är behovet bland unga vuxna i åldersgruppen 18–29 år, där mer än var fjärde, 26 procent, säger att de har flyttat eller vill flytta till ett större boende. Som jämförelse har pandemin bara ökat intresset för att bo större hos 3,5 procent i åldersgruppen 50–64 år.

– Över hela landet har våra fastighetsmäklare märkt av ett ökat intresse för att byta bostad. Men många unga har drabbats hårt av uppsägningar och permitteringar under coronapandemin. En försvagad privatekonomi, tuffa amorteringskrav och höga bostadspriser begränsar deras möjligheter att få ett bolån och det påverkar deras möjligheter att byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg.

Behovet av en rymligare bostad under pandemin tycks ha ökat mest kring storstäderna. I Stockholmsområdet har nästan 19 procent av alla invånarna, en markant högre siffra än landet i genomsnitt, fått ett ökat intresse för att bo större på grund av pandemin. Malmö- och Göteborgsområdet ligger också över genomsnittet för landet, men även norra Sverige.

– Nu behövs konkreta åtgärder från politiskt håll. Fokus för bostadsminister Per Bolund (MP) under 2021 bör vara omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar, säger Marcus Svanberg.

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *