Nyheter

Vetlandamannen sökte först asyl i Norge med annat födelsedatum

Nyheter Mannen som åtalats för attackerna i Vetlanda skulle egentligen aldrig kommit till Sverige. Enligt nya uppgifter sökte mannen först asyl i Norge och bröt därför mot Dublinförordningens regler när han tog sig hit, uppger Dagens Nyheter i dag.

Dokument från polisens Nationella operativa avdelning som som Dagens Nyheter har tagit del av visar att mannen, som är afghansk medborgare, först tog sig till Norge. Där visade han, enligt tidningens uppgifter, i oktober 2015 upp ett pass som visade att han var född 1988. Mannen nekades dock asyl i Norge.

I februari 2016 sökte han i stället asyl i Sverige. Han berättade då att passet han hade med sig till Norge var felaktigt och att han är född 1999. Mannen fick ett tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige, som sedan har förlängts i omgångar. Men mannen skulle enligt reglerna ha skickats tillbaka till Norge. Enligt Dublinförordningen, som ligger under EU:s asylsystem, kan man bara söka asyl i ett land – det första säkra landet man kommer till. Det finns dock vissa undantag, exempelvis kan ett land frivilligt välja att ta på sig asylprövningen.

Nu är mannen misstänkt för sju fall av mordförsök efter attacken i Vetlanda i början av mars. Åklagare Adam Rullman, bekräftar till Dagens Nyheter uppgifterna om den norska asylansökan. Han påpekar dock att själva asylprocessen ligger hos Migrationsverket. Migrationsverket skriver enligt Dagens Nyheter i ett svar att det inte fattades något beslut om överföring till Norge och hänvisar därefter till att sekretess gäller.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *