Nyheter

Sverige släcker 2-G och 3-G

Nyheter Fram till slutet av 2025 kommer 2-G- och 3-G-näten att fasas ut i Sverige och ersättas med 4-G och 5-G. Det innebär att allt som är kopplat till dessa gamla nät slutar fungera, vilket gäller allt från äldre mobiltelefoner till larm, kortterminaler och nödtelefoner i hissar...

Det påverkar många, både företag och privatpersoner, men i dagsläget är det många som berörs som inte vet om detta. För att öka medvetenheten inleder nu Tech Sverige, Telenor, Telia, Tele-2 och Tre informationskampanjen Byt Nät Nu. Vi uppmanar alla att se över och byta ut gamla lösningar till modern teknik – innan näten stängs.

All teknik blir förr eller senare gammal och behöver uppgraderas eller bytas ut. De gamla näten uppfyller inte det digitala samhällets höga krav på säkerhet. Genom att stänga de allt mindre använda 2G- och 3G-näten frigörs kapacitet till att erbjuda snabbare, stabilare och säkrare tjänster via 4-G och 5-G.

– Moderna nät i global framkant är en viktig grund för ett konkurrenskraftigt näringsliv, en effektiv samhällsservice och den gröna omställningen. Teknikskiftet innebär också att äldre utrustning byts ut mot effektivare och mer energismart teknik, säger Robert Liljeström, näringspolitisk expert på TechSverige.

Stängningen av 2-G-nätet planeras att genomföras av samtliga operatörer i slutet av 2025. Redan nu har utfasningen av 3-G-näten kommit långt och mer än halva 3-G-nätet är släckt.  Förändringen innebär att äldre mobiltelefoner, bredbandsmodem och annan uppkopplad elektronik som inte har stöd för 4-G, 5-G eller annan modern teknik behöver bytas ut till nyare modeller. Som privatperson, organisation, företag eller leverantör av uppkopplade tjänster behöver du agera på förändringen nu.

– Vi har inför kampanjen engagerat många organisationer, företag och myndigheter. Vår förhoppning är att så många som möjligt är med och sprider kunskap och bidrar till att alla ser över sin uppkopplade elektronik och samtidigt tar vara på möjligheterna med de nya näten, säger Robert Liljeström.

Källa: Telenor

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *