Nyheter

Sparandet till barnen har minskat rejält

Nyheter Snittsparandet till barnen har minskat rejält i förhållande till den disponibla inkomsten under de senaste åren. Det här visar färska siffror från Länsförsäkringars barnundersökning. Underlaget visar också att sju av tio föräldrar sparar regelbundet till barnen och att andelen föräldrar som inte sparar alls har minskat.

Mellan åren 2005 och 2021 har månadssparandet till varje barn ökat med knappt 80 kronor. Under samma period har en vanlig barnfamilj fått omkring 15 000 kronor mer i plånboken per månad, vilket betyder att i förhållande till den disponibla inkomsten har sparandet under de här åren faktiskt minskat.

– Ja, om föräldrarna ska spara i relation till hur mycket mer en vanlig familj fått i plånboken varje månad borde barnsparandet i snitt snarare ligga på 605 och inte på 490 kronor, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Så trots de skattesänkningar och reallöneökningar som gett föräldrarna mer i plånboken syns alltså inte samma positiva utveckling på barnsparandet.

– Jag tror att det är lätt att glömma att bostäder och körkort blir dyrare med tiden och att man måste justera sparandet i takt med inflationen för att bibehålla köpkraften. Och även om det just nu är en ansträngd situation med stigande utgifter och dyrare varor och tjänster är det bättre att minska beloppet tillfälligt än att ta bort det helt. Fundera också ett extra varv kring syftet med barnsparandet. Vet man mer om slutmålet är det lättare att bryta ner det i ett rimligt månadssparande, säger Emma Persson.

Hur stort belopp föräldrar sparar till sina barn beror på hur många syskon som finns i familjen, ju fler barn desto lägre belopp per barn. Det genomsnittliga sparbeloppet har stigit något för familjer med ett eller två barn och har sjunkit för dem som har tre barn.

Källa: Länsförsäkringar

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *