Nyheter

(S) debattartikel om bostadsbyggandet

Nyheter Socialdemokraterna genom riksdagsledamot Johanna Haraldsson presenterar i en debattartikel här sju olika förslag som ska resultera i ett större bostadsbyggande i Jönköpings län.

Socialdemokraterna presenterar i en debattartikel sju olika förslag som ska resultera i ett större bostadsbyggande i Jönköpings län.

7 förslag – så vill (S) bygga fler bostäder För oss socialdemokrater är bostaden en social rättighet och bostadspolitiken är en viktig del av välfärdspolitiken.

Därför kan vi inte lämna bostadspolitiken till marknaden och hoppas att tillgången på sikt möter efterfrågan.  Efter fyra år med en socialdemokratiskt ledd regering kan vi se att bostadsbyggandet har börjat ta fart efter flera år av stiltje. Vårt investeringsstöd har hittills resulterat i 14 600 nya lägenheter med lägre hyra i hela Sverige.

Detta är helt nödvändigt för att möta den akuta bristen på bostäder som råder på flera håll i Jönköpings län. Men vi är inte nöjda. Vårt mål för nästa mandatperiod är tydligt: det ska byggas mer! Det här är en trygghetsfråga. Ingen ska behöva oroa sig för att inte kunna flytta hemifrån när tiden är inne. Ingen ska behöva tacka nej till jobb eller studier på annan ort för att det inte finns några bostäder.

För att det ska byggas fler bostäder föreslår vi sju åtgärder:
1: Stödja byggnation av små hyreslägenheter och studentbostäder och uppmuntra kommuner som bygger.  Vi vill fortsätta ge investeringsstöd för att stimulera byggnation av mindre lägenheter med rimliga hyror.  För att fler kommuner ska ta sitt ansvar och planera för byggande av bostäder vill vi även de kommande fyra åren ge en byggbonus till de kommuner som bidrar till ett ökat bostadsbyggande.

2: Nej till marknadshyror. Vi säger nej till att införa marknadshyror som leder till kraftigt ökade hyror. Vi vill värna allas rätt till en bostad, oavsett storlek på den egna eller föräldrarnas plånbok.

3: Se över strandskyddet för ökat byggande på landsbygd. Dagens strandskyddsregler är inte anpassade till våra landsändars olika behov och det är för svårt att skapa attraktiva boendemiljöer på landsbygden. Socialdemokraterna vill både värna stränderna och landsbygdens utvecklingsmöjligheter.

4: Samverkan för enhetliga och enklare processer. För att korta tiden från idé till färdigt hus behöver enligheten mellan kommunerna i länet förbättras. Vi vill att Region Jönköpings län tar ansvar för att starta en samverkan som syftar till att skapa enhetliga och enklare processer för byggande.

5: Regional översiktsplanering. Genom bättre samverkan mellan kommun och Region Jönköpings län bygger vi ihop Jönköpings län. Genom regional översiktsplanering kan vi tillmötesgå en ökad efterfrågan på ny bebyggelse, infrastruktur och kollektivtrafik.

6: Kartläggning av riksintressen. I hela länet stoppar våra riksintressen upp byggprocesser. Vi vill att Region Jönköpings län tillsammans med Länsstyrelsen kartlägger alla riksintressen i länet och gör en bedömning kring vilka möjligheter det finns att bygga på eller vid sådana områden.

7: Stimulera byggnation i trä. Länets träindustrier är en stor tillväxtmotor och det finns ett regionalt intresse att förenkla förutsättningarna för industriellt byggande. Samtidigt är trä mer klimatsmart än exempelvis betong.

Vi vill att Region Jönköpings län stödjer kommunerna i arbetet att underlätta klimatsmart byggande i trä.  Om detta handlar valet i september 2018. Vi vill se ett starkare samhälle med en bostadspolitik som inte lämnar någon utanför. Mot detta står en moderat politik som leder till ökad otrygghet. Vi socialdemokrater står upp för allas rätt till en bostad. Vi vill se ett starkare samhälle med en trygg bostadspolitik.

Johanna Haraldsson (S) Riksdagsledamot från Jönköping län

Taggar

Dela


1 reaktion på (S) debattartikel om bostadsbyggandet

Det är helt fantastiskt! De flesta politiker snackar om att man måste göra det lättare att bygga på landsbygden och även då strandnära, men de tycks inte ha förstått att Lantmäteriet i dag har upp till flera års handläggning när det gäller avstyckningar av fastigheter. Hur tror man att någon vill sälja då man får vänta flera år på sin likvid för såld mark. Det är ett enda stort hån mot markägare som vill sälja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *