Nyheter

Oro från Metall kring ny regering

Nyheter Metall hyser oro infördes senaste förslaget till ny grenig och samtidigt finns det farhågor att Vänstern ska rösta nej.

– Mycket tyder nu på att Sverige får en blocköverskridande regering ledd av Socialdemokraterna. Det är bra att den politiska handlingsförlamningen bryts, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Samtidigt noterar Metall att finns det delar i överenskommelsen som oroar. Dit hör arbetsrätten och fördelningspolitiken

IF Metall drev fyra krav i valrörelsen: En bättre sjukförsäkring och bättre stöd till arbetslösa, större satsningar på arbetsmiljö samt nej till osäkra anställningar och sänkta löner.

– På samtliga dessa områden kan vi se att en blocköverskridande S-ledd regering är bättre än en M- och KD-regering med stöd av SD. En högerregering hade utan tvekan gett sig på sjukförsäkringen, stödet till arbetslösa och kampen för en bättre arbetsmiljö, säger Marie Nilsson.

IF Metall anser att arbetsmarknadens parter, inte politikerna, ska förhandla om arbetsrätten.

Regeringsöverenskommelsen innebär att en statlig utredning ska titta på hur tydligare undantag i turordningsreglerna ska balanseras av ett större ansvar för arbetsgivare att erbjuda kompetensutveckling. Samtidigt får parterna möjlighet att förhandla sig fram till en lösning som politiken genomför.

– IF Metall kommer att delta konstruktivt i dessa förhandlingar. Men det är självklart problematiskt att politiken sätter upp ramar för vad parterna ska komma fram till, säger Marie Nilsson.

Det är viktigt att en regering äntligen ser ut att komma på plats, som kan fortsätta driva och utveckla den offensiva industripolitik som förra S-regeringen lade grunden för.

– Men industrin och välfärden hör ihop. Fördelningspolitiken i regeringsöverenskommelsen är inte vad vi hade velat se. Här är eftergiften till Centern och Liberalerna väldigt stor, avslutar Marie Nilsson.

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *