Nyheter

Nya taxeringsvärden för lantbruksfastigheter

Nyheter 356 000 lantbruksfastigheter ökar i värde med snitt 16 procent

– De förändrade taxeringsvärdena speglar prisutvecklingen under de tre åren 2016-2018. Genomsnittligt ökar värdena mest i Östergötland, 25 procent, medan de ökar minst i Värmland med 6 procent. Värdet på skog stiger med 11 procent och värdet på jordbruk ökar med 20 procent. Samtidigt ökar värdet på bostadsbyggnader med 22 procent, säger Jan Berghök, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Bara cirka 30 000 fastighetsägare behöver lämna en deklaration i år. Övriga 326 ooo fastighetsägare får ett förslag till fastighetstaxering med framräknat taxeringsvärde. Förslaget bygger på de uppgifter som finns i skatteverkets fastighetstaxeringsregister. Om uppgifterna stämmer behöver man inte göra något. Senast 1 november 2019 ska deklarationen eller eventuella synpunkter på förslaget till fastighetstaxering vara inne hos Skatteverket.

Från igår, kan den som äger en lantbruksfastighet  se sitt föreslagna taxeringsvärde eller sin fastighetsdeklaration i skatteverkets e-tjänst Fastighetsdeklaration, lantbruk. Genom att använda e-tjänsten minskar risken för fel  och deklaranten får även en kvittens med specifikation på de inlämnade uppgifterna.

Pappersblanketterna börjar skickas ut sista veckan i september.

– Det är viktigt att fastighetsägarna kontrollerar de förifyllda uppgifterna i förslagen och deklarationerna och rättar eventuella fel. Detta gäller framför allt uppgifterna om  virkesförråd eftersom Skatteverket inte har uppgift om avverkningar och skett sedan den förra taxeringen, säger Jan Berghök.

 

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *