Nyheter

Ny invasiv art upptäckt i Vättern

Nyheter Vid en provtagning vid Vätterns strandzon upptäcktes förekomst av kräftdjuret större rovmärla. Detta är första gången djuret upptäcks i Sverige och Norden. Detta skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Kräftdjuret har orsakat stora problem på kontinenten och i Storbritannien då det konkurrerar ut inhemska arter. Större rovmärla (Dikerogammarus villosus) har sitt ursprung vid Kaspiska havet. Den har med människans hjälp spritt sig till bland annat Polen, Tyskland, Storbritannien och Holland. Där är den nu allmänt etablerad.
– Sannolikheten att den kommer sprida sig runt stora delar av Vättern inom några år är tyvärr stor, säger Ulf Bjelke, limnolog på SLU Artdatabanken, i ett pressmeddelande.

Den beskrivs som en aggressiv art då den dödar fler byten än vad den äter upp. Att utrota arten bedöms som omöjligt. Den sprids via människan.
– Se till att din båt, dina fiskeredskap och badleksaker är torra och rena innan du använder dem i ett annat vatten, säger Lina Tomasson, samordnare för invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten.

Större rovmärla

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *