Nyheter

Nu är ormarna på bettet

Nyheter Trots att stora delar av landet ligger under snötäcke har ormarna vaknat i de södra delarna. Årets första ormbett drabbade en akitahund i Markaryd, medan den första katten var hemmahörande i Gislaved. Varje år drabbas ett par tusen hundar och katter av huggormar. Här är de första symtomen som djurägare bör vara uppmärksamma på.

– Hundar är känsligare än katter som oftast klarar sig bättre. Förutom att djuret blir trött, är en svullen tass eller nos ett vanligt tecken. Vid misstanke om ormbett är det viktigt att hålla djuret i stillhet för att undvika spridning, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria.

Symtom på ormbett
Först märks ormbettet inte så mycket på hunden eller katten, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden kan sprida sig uppåt benet.

Så här gör du om husdjuret blir huggormsbiten:
– Försök att bära husdjuret till hemmet eller bilen för att undvika att giftet sprids
– Håll djuret i stillhet och låt det få vila
– Sök snarast kontakt med veterinär
– Veterinären kan ge hunden smärtstillande och vätska under ett par dagar vid behov. I vissa fall kan hunden behöva motgift

Vilka skador kan husdjuret få av ormbett?
Graden av skada beror på mängden gift som injiceras. Vissa fall av ormbett leder enbart till smärtsam svullnad i bettområdet, men i andra fall uppstår skador på djurets inre organ.

Hunden eller katten kan få en lever- och njurskada och drabbas av blodbrist, ibland får djuret hjärtpåverkan. Allt detta går vanligtvis över med lämplig medicinering och vila. Katter klarar sig generellt bättre än hunden, men behöver ofta veterinärvård.

Pressmeddelande från Agria

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *