Nyheter

Kunglig medalj till kyrkohistorisk forskare

Nyheter Igår tillkännagav Kungahuset att docent Göran Åberg tilldelas H.M. Konungens medalj i 5:e storleken i högblått band.

Göran Åberg, Pressbild

Det är ”för framstående insatser inom kyrko- och undervisningshistorisk forskning”. Göran Åberg är en av de främsta kännarna av småländskt kyrkoliv både inom Svenska kyrkan och inom frikyrkan.

– Det är fantastiskt. Jag blev helt överrumplad när jag fick veta detta. Det är klart att ett sådant erkännande betyder mycket, säger Göran Åberg.

Göran Åberg föddes i Bankeryd utanförJönköping 1935 och har bakom sig en livsgärning som inger respekt för dess professionalitet i förening med idealitet. Hans kyrkohistoriska forskning har haft som fokus dels den frikyrkliga väckelsen, dels kyrkolivet i Växjö stift.

Härtill kommer ett flertal lokalhistoriska undersökningar, samt skol- och undervisningshistoriska arbeten. Bland annat har han följt det religiösa livet i Jönköping under 20 års tid.

– Genom sin person och sin djupa kunskap har han gett mycket stora bidrag till Växjö stift. Jag vill framföra mina varmaste gratulationer till Göran. Denna medalj visar på det utomordentligt betydelsefulla kyrkohistoriska arbete Göran genomfört. Bara genom att förstå vår historia kan vi tolka vår samtid och spana in i framtiden, säger Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.

1972 disputerade Göran Åberg i kyrkohistoria vid Lunds universitet. Han var senare lektor vid Per Brahegymnasiet i Jönköping och slutligen universitetslektor vid Högskolan i Jönköping.

År 2016 utgavs bibliografin ”Göran Åbergs tryckta skrifter och artiklar 1972–2016”, som vittnar om en imponerande kulturgärning. Under 40 år har han tillhört Växjö Stiftshistoriska Sällskaps styrelse. Hans stiftshistorik, ”Växjö stift i historia och nutid”, har blivit ett standardverk.

Medaljen tar han emot ur kungens hand på måndag.

– Det ska bli roligt. Det har varit en förmån att få kunna arbeta med detta, säger Göran Åberg.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *