Nyheter

Kraftig ökning av antalet varsel

Nyheter Den pågående pandemin har satt Sveriges ekonomi under hård press. Allvaret i situationen återspeglas i antalet inkomna varsel till Arbetsförmedlingen som stigit kraftigt de senaste två veckorna.

Den senaste veckan, mellan den 16 och 22 mars, har Arbetsförmedlingen hittills registrerat 13 698 personer som varslade om uppsägning. Hittills under mars månad är det sammantaget 18 367 personer som varslats om uppsägning, vilket är något i underkant eftersom alla ärenden ännu inte registrerats. Detta är dramatiskt fler jämfört med hela mars månad 2019 då antalet berörda personer uppgick till 3 292.

I Jönköpings län var det 562 personer som blev berörda av varsel.

Flest personer berörda av varsel om uppsägning återfinns fram till och med den 22 mars i storstadslänen. Störst andel återfinns i Stockholm (56 procent), följt av Västra Götaland (19 procent) och Skåne (6 procent). Övriga län i Sverige har dock tagit över en större andel, 18 procent jämfört med 9 procent fram till och med andra veckan i mars.

– Alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet. Utvecklingen framöver beror på hur långvarig krisen blir, men också på olika former av stödinsatser och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Regeringens förslag på krispaket kan innebära att färre blir uppsagda och arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *