Nyheter

Extern utredning av SMOT

Nyheter Socialdemokraterna och Miljöpartiet har fått igenom att det ska tillsättas en oberoende granskning av Smålands musik och teater med anledning av de stora kostnaderna för musikalen Les Miserables.

 

Alliansledningen i Region Jönköpings län gör en helomvändning och väljer att följa oppositionens förslag.

Oppositionspartierna S och MP har tidigare yrkat på att det ska göras en oberoende utredning av Smålands musik och teater (SMOT) med anledning av den stora extra kostnaden för musikalen Les Miserables. Förslaget om en extern utredning som ska granska verksamheten avslogs så sent som den 24 januari. Nu har alliansledningen lyssnat på oppositionen och godkänt ett utredningsdirektiv som ska följa upp och analysera utvecklingen på SMOT de senaste fem åren.

– Budgetfiaskot för Les Miserable är ett stort misslyckande för alliansledningen. Men vi uppskattar att det nu ska göras en extern utredning av verksamheten på SMOT som vi tidigare föreslagit. Vi behöver gå till botten med hur det kunde bli så här fel, säger Per Svenberg (S) som är andre vice ordförande för ANA-nämnden.

 

Det är nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet (ANA) som tagit beslutet under onsdagens sammanträde. Vänsterpartiet är inte representerade i ANA-nämnden men stöder förslaget. Utredningsuppdraget ska bland annat följa upp den inre och yttre attraktiviteten hos SMOT.

– Vi behöver få en extern översyn av ekonomin för att gå vidare. Det är miserabelt att Les Miserables fått växa ut och egentligen påverka hela verksamheten på SMOT. Musikalen har gjort att annan scenkonst har fått hållas tillbaka och trängts undan. De anställda har fått ägna sig åt andra uppdrag än dem de anställdes för, det påverkar självklart arbetsmiljön, säger Jon Heinpalu (MP), ledamot i ANA-nämnden.

Under ANA-nämndens möte beslutades även om att bevilja två projektansökningar om pengar som kommer från den rödgröna regeringen. Båda projekten syftar till att stärka länets näringsliv i omställningen till mer digitaliserad handel. Jönköping University och Region Jönköpings län beviljas 3 500 000 respektive 2 000 000 kronor från det statliga anslaget.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *